Έχεις εμμονή με το τεριέ του Γιορκσάιρ;

Τα Γιορκσάιρ Τεριέ είναι χαριτωμένα μικρά τεριέ που μπορεί να είναι λίγο «ιδιόρρυθμα». Η προσπάθεια να εξακριβωθεί εάν το Yorkie απλώς «είναι Yorkie» ή έχει εμμονή μπορεί να είναι σχετικά απλό και… διασκεδαστικό! Αυτή η τρελή, ιδιόμορφη συμπεριφορά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του Yorkie.

Οι γνωστές συμπεριφορές Yorkie περιλαμβάνουν το σκάψιμο ή το ξύσιμο στο ισόγειο ή στο πάτωμα. Αυτή είναι μια κοινή συμπεριφορά Yorkie. Αν και μπορεί να φαίνεται εμμονικό, το Yorkie είναι μέλος της οικογένειας των τεριέ και εκτράφηκε για να κυνηγά αρουραίους. Όταν ένας Yorkie σκάβει στο πάτωμα, απλώς ακολουθεί τα ένστικτά του και ψάχνει για έναν αρουραίο… ή ό,τι άλλο νομίζει ότι υπάρχει εκεί κάτω.

Το να γλείφει ό,τι βλέπει, από τα δικά του πόδια μέχρι τα έπιπλα μέχρι εσάς είναι αρκετό για να τρελάνει έναν υγιή ιδιοκτήτη σκύλου Yorkie. Αυτή η συμπεριφορά του Yorkie μπορεί να προέρχεται από κάτι τόσο απλό όπως το ξηρό δέρμα με φαγούρα ή τα κακά δόντια. Οι Yorkies είναι γνωστό ότι έχουν οδοντικά προβλήματα, ακόμη και όταν είναι νέοι. Η καλή οδοντιατρική φροντίδα είναι πολύ σημαντική για τους Yorkies.

Το να είσαι υπερβολικά ενθουσιασμένος σε σημείο υπεραερισμού, ακόμη και να τρέμεις είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά του Yorkie. Το Yorkie είναι γνωστό ότι είναι η πιο προσανατολισμένη στον κόσμο ράτσα και δεν του αρέσει να είναι μόνος. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται απλώς σε υπερβολικό ενθουσιασμό ή από μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται «κατάρρευση τραχείας». Η κατάρρευση της τραχείας συμβαίνει εάν ο αεραγωγός (τραχεία) ισοπεδωθεί. Αυτό μπορεί να φράξει τον αεραγωγό και να προκαλέσει υπεραερισμό. Η έλλειψη οξυγόνου από την κατάρρευση της τραχείας μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο και υπεραερισμό. Το Yorkie σας θα πρέπει να ελεγχθεί από κτηνίατρο εάν αυτά τα συμπτώματα συνεχιστούν ή διαρκέσουν περισσότερο από μερικά λεπτά. Ηρεμήστε τον σκύλο πριν χειροτερέψουν οι μυϊκοί σπασμοί του αεραγωγού.

Το γάβγισμα και το γαβγίσματα διαρκώς αποδίδονται στους Yorkies, αλλά αυτό είναι μόνο κακή συμπεριφορά και όχι ειδικά για το Yorkie. Μερικοί ιδιοκτήτες Yorkie επιβραβεύουν αυτή την κακή συμπεριφορά εν αγνοία τους, σηκώνοντας το σκυλί όταν γαβγίζει. Ο σκύλος πιστεύει ότι το μάζεψαν είναι μια ανταμοιβή, σαν μια λιχουδιά για σκύλο. Απλώς εκπαιδεύστε το Yorkie σας με μία λέξη, είτε “Όχι!” ή «Ήσυχα!» και σταματάει το τσούξιμο.

Οι εμμονικές συμπεριφορές Yorkie βασίζονται στον φόβο. Η επίθεση στην ηλεκτρική σκούπα ή τη σκούπα είναι μια κοινή εμμονή. Δεδομένου ότι ένα Yorkie είναι συνήθως επτά κιλά ή λιγότερο, ο Yorkie γνωρίζει έντονα τα μεγάλα αντικείμενα στην επικράτειά του. Εμείς οι άνθρωποι δεν βοηθάμε αυτή τη συμπεριφορά – γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα κυνηγήσουμε το Yorkie με τη σκούπα ή την ηλεκτρική σκούπα, γιατί είναι πραγματικά αστείο. Δυστυχώς, απλώς ενισχύουμε την κακή συμπεριφορά.

Το να κυκλώνετε την περιοχή που του σερβίρουν φαγητό είναι μια εμμονική συμπεριφορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το Yorkie σας ήταν το σκουπίδι, καθώς μάλλον έπρεπε να παλέψει για το μερίδιο του φαγητού. Μπορείτε να βοηθήσετε το Yorkie σας να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο δίνοντάς του λιχουδιές για τον σκύλο του στο μπολ με το φαγητό του. Σύντομα θα μάθει να συνδέει το μπολ του φαγητού με ανταμοιβή αντί για αγώνα.

Το να κάνεις οτιδήποτε επανειλημμένα για άγνωστους λόγους μπορεί να είναι συνηθισμένο στο Yorkie. Για παράδειγμα, ένα Yorkie μπορεί να αρνηθεί να περπατήσει σε μια συγκεκριμένη περιοχή ξαφνικά, αφού περπατήσει εκεί για μήνες. Το Yorkie μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να κρύβεται όταν έρθει η ώρα για φαγητό. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι μπορεί να τον ενοχλεί, ώστε να αφαιρέσετε το αντικείμενο της εμμονής του. Εάν δεν μπορείτε να το καταλάβετε, προσπαθήστε να αγνοήσετε την εμμονική συμπεριφορά και πιθανότατα θα αλλάξει σε μια νέα εμμονή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Περίληψη:

* Μεταφέρετε λιχουδιές σκύλου στην τσέπη σας για να επιβραβεύσετε την καλή συμπεριφορά

* Θυμηθείτε ότι ένας Yorkie είναι γεμάτος πνεύμα και ιδιόρρυθμος – περιμένετε και απολαύστε την ιδιορρυθμία του

* Εάν το Yorkie σας έχει πρόβλημα με την αναπνοή ή την κατάποση, πηγαίνετε αμέσως σε κτηνίατρο. θα μπορούσε να είναι απειλητικό για τη ζωή του

* Εάν το Yorkie σας φαίνεται μπερδεμένο ή αδύναμο, πηγαίνετε αμέσως σε κτηνίατρο. Αυτά είναι σημάδια έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο

Σχολιάστε