Αγοράζετε το σωστό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας; Διάβασε αυτό

Πολύ σωστά λέγεται ότι η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφεύρεσης. Αυτό ισχύει και για την ασφάλιση υγείας. Η επιδείνωση του τρόπου ζωής και το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία έχουν ανοίξει δρόμους για τις υπηρεσίες ασφάλισης υγείας. Αυτή η ανάγκη έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από το γεγονός ότι σε αντίθεση με τη Δύση, τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης είναι ανύπαρκτα στην Ινδία. Οι κυβερνήσεις έχουν κάνει όλες τις διατάξεις για να βγάλουν φόρους από τους πολίτες σε όλα τα δυνατά σημεία, αλλά όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Έτσι, είναι ευθύνη του πολίτη να ασφαλίσει τον εαυτό του. Αλλά δεν είναι τόσο ομαλό να αποκτήσετε το σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας. Υπάρχουν πάνω από δύο δωδεκάδες εταιρείες γενικής ασφάλισης που προσφέρουν διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων ασφάλισης υγείας στην Ινδία. Πολλές φορές, οι άνθρωποι καταλήγουν να αγοράζουν προγράμματα ασφάλισης υγείας που δεν τους αφορούν και τα οποία δεν τους βοηθούν κατά τη διάρκεια της ανάγκης.

Ως εκ τούτου, έχει ζωτική σημασία να κατανοήσετε τις αποχρώσεις των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας και μετά να λάβετε μια απόφαση. Εδώ είναι μια γρήγορη λίστα για εσάς.

Τι καλύπτουν όλα τα προγράμματα ασφάλισης υγείας;

Τα προγράμματα ασφάλισης υγείας προορίζονται κυρίως για να σας παρέχουν κάλυψη έναντι νοσηλείας και κρίσιμων ασθενειών. Τα περισσότερα σχέδια καλύπτουν αυτό. Όμως, υπάρχουν πολλά σχέδια, τα οποία δεν καλύπτουν ορισμένους τύπους παθήσεων υγείας. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε πολλά προγράμματα mediclaim που δεν καλύπτουν ζητήματα που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη.

Το εύρος κάλυψης μπορεί επίσης να είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα, δεν καλύπτει κάθε πρόγραμμα τα έξοδα μετά τη νοσηλεία. Σε ορισμένους η περίοδος κάλυψης μπορεί να είναι έως και 45 ημέρες και σε άλλους η περίοδος μπορεί να είναι μόλις μία εβδομάδα.

Είναι δική σας ευθύνη να ελέγξετε αυτά τα θέματα. Εάν βασίζεστε στον ασφαλιστικό πράκτορα που σας καταδιώκει, μπορεί να σας κοστίσει ακριβά σε μεταγενέστερες ημερομηνίες. Οι αντιπρόσωποι ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν πωλήσεις και προμήθειες. Μπορεί να δείχνουν την ανησυχία τους και να έχουν την τάση να σας προσφέρουν τα καλύτερα σχέδια, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Επομένως, φροντίστε μόνο αυτές τις πτυχές.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας ασφάλισης υγείας στην Ινδία έχει παρακινήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να εισαγάγουν ολοκληρωμένα σχέδια. Μια μεγάλη γκάμα αναβατών είναι επίσης διαθέσιμη στη διάθεσή σας. Έτσι, εάν αγοράσετε ένα τυπικό συμβόλαιο, μπορείτε να προσθέσετε αναβάτες που μπορούν να σας παρέχουν κάλυψη έναντι πολλών άλλων κινδύνων, όπως επίδομα μόνιμης αναπηρίας, κάλυψη διαβήτη κ.λπ.

Καλύπτουν προϋπάρχουσες συνθήκες;

Τα περισσότερα προγράμματα mediclaim στην Ινδία δεν καλύπτουν προϋπάρχουσες συνθήκες εκτός εάν προσδιορίζονται. Μην υποθέτετε για αυτό το θέμα. Εάν αναζητάτε κάλυψη έναντι μιας προϋπάρχουσας ιατρικής πάθησης, τότε διευκρινίστε την από την πρώτη στιγμή. Μπορείτε να συγκρίνετε προγράμματα ασφάλισης υγείας στο διαδίκτυο και να συμβουλευτείτε το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών μέσω της επιλογής διαδικτυακής συνομιλίας ή τηλεφωνικής κλήσης.

Υπάρχουν σχέδια που καλύπτουν προϋπάρχουσες παθήσεις υπό ορισμένες συνθήκες. Γενικά, υπάρχει μια προκαθορισμένη περίοδος κατά την οποία καλύπτονται προϋπάρχουσες συνθήκες. Το κόστος τέτοιων σχεδίων είναι φυσικά υψηλότερο από τα τυπικά.

Μπορούν να καλυφθούν πολλά μέλη της οικογένειας σε ένα πρόγραμμα;

Ναι είναι δυνατόν. Μπορείτε απλά να επιλέξετε ένα οικογενειακό πρόγραμμα floater και να καλύψετε τα μέλη της οικογένειάς σας με ένα ενιαίο πρόγραμμα. Υπάρχουν μυριάδες οφέλη από αυτά τα σχέδια. Το ασφάλιστρο είναι λίγο υψηλότερο, αλλά πολύ μικρότερο εάν επιλέγετε διαφορετικά προγράμματα ασφάλισης υγείας για διάφορα μέλη της οικογένειας. Το συλλογικό κόστος για διάφορα σχέδια είναι πολύ υψηλότερο.

Τα οικογενειακά σχέδια floater, από την άλλη πλευρά, είναι οικονομικά αποδοτικά. Η πιο συχνή ερώτηση σχετικά με τα οικογενειακά προγράμματα floater είναι τι συμβαίνει εάν ένα μέλος καταναλώσει το όριο κάλυψης και ένα άλλο μέλος αρρωστήσει. Υπάρχουν λύσεις σε αυτές τις συνθήκες.

Μπορείτε να συμπληρώσετε το όριο κάλυψης κατά τη διάρκεια της περιόδου πολιτικής. Φυσικά, πρέπει να πληρώσετε κάποιο επιπλέον ασφάλιστρο για να λάβετε την εκτεταμένη κάλυψη.

Μπορείτε να μεταβείτε από ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας σε άλλο;

Η φορητότητα δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η Ρυθμιστική και Αναπτυξιακή Αρχή Ασφαλίσεων της Ινδίας (IRDAI) κατέστησε δυνατή τη φορητότητα στον τομέα της ασφάλισης υγείας.

Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, θέλετε να αλλάξετε την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλισης υγείας, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για αλλαγή. Ασφάλιση υγείας προσφέρεται από γενικές ασφαλιστικές εταιρείες, μέχρι στιγμής και δεν μπορούν να απορρίψουν την αξίωσή σας για φορητότητα.

Μπορούν να προσπαθήσουν να σας κρατήσουν, αλλά στο τέλος, είναι δικό σας προνόμιο να πάρετε την τελική απόφαση. Εάν συναντήσετε προβλήματα που σχετίζονται με το δικό σας σχέδιο ασφάλισης υγείας, μπορείτε να υποβάλετε μια καταγγελία στο ηλεκτρονικό σύστημα αντιμετώπισης παραπόνων καταναλωτών του IRDAI. Είναι εκπληκτικά αποτελεσματικό και μπορείτε να περιμένετε μια ενέργεια μέσα σε μια περίοδο 15-45 ημερών.

Ωστόσο, το IRDAI έχει λάβει σκληρά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και υπάρχουν όλες οι πιθανότητες τα παράπονά σας να επιλυθούν από την ίδια την ασφαλιστική εταιρεία στο πρώτο στάδιο και δεν χρειάζεται να απευθυνθείτε στην IRDAI σε αυτήν την περίπτωση.

Τι γίνεται με τις φοροαπαλλαγές;

Κατά το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2015, μπορείτε να ζητήσετε έκπτωση φόρου μέχρι το όριο των 15.000 Rs για την πληρωμή του ασφαλίστρου ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με την ενότητα 80Δ του νόμου περί φόρου εισοδήματος. Από το επόμενο οικονομικό έτος, το όριο αυτό ορίζεται σε 25.000 Rs ετησίως.

Σχολιάστε