Αντιμετώπιση φουσκώματος στις γάτες

Το φούσκωμα στη γάτα σας είναι μια φυσική κατάσταση κατά την οποία η γατούλα σας έχει αέρα στο στομάχι της. Αυτό το άρθρο εξετάζει μερικές από τις αιτίες του φουσκώματος της γάτας, ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας της γάτας σήμερα.

Εκτός από την παρουσία αερίων, που μπορεί να προκληθεί λόγω δυσπεψίας στο στομάχι, η γάτα σας μπορεί να βιώσει ένα αίσθημα φουσκώματος εάν υπάρχει απόφραξη στο στομάχι της. Εάν το γατάκι σας τρώει περισσότερο από αυτό που μπορεί να χωνέψει εύκολα, είναι πιθανό να φουσκώσει.

Τα κύρια συμπτώματα του φουσκώματος περιλαμβάνουν διογκωμένη κοιλιά, υπερβολικά αέρια και μετεωρισμό. Η γάτα μπορεί επίσης να ρέψι ή να περάσει τον αέρα. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η γάτα μπορεί επίσης να κάνει εμετό ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να το κάνει. Συχνά οι γάτες μπορεί να καταρρεύσουν ή μπορεί να σας ρίξουν υπερβολικά σάλια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πηγαίνετε αμέσως στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

Αν και μια διάγνωση θα βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να συνταγογραφήσει το ακριβές φάρμακο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τη γάτα σας. Θα βρείτε μερικές φυσικές ουσίες αρκετά χρήσιμες για τη θεραπεία αυτού του προβλήματος υγείας της γάτας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε στο γατάκι σας marshmallows και ολισθηρές φτελιές. Το πρώτο ενισχύει το πεπτικό σύστημα, ενώ το δεύτερο είναι γνωστό ότι κάνει θαύματα ενάντια στο φούσκωμα και τα αέρια. Μια άλλη καλή φυσική ουσία είναι η γλυκόριζα καθώς διατηρεί το έντερο υγιές και επίσης βοηθά στην πέψη.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις φουσκώματος, ένας κτηνίατρος μπορεί να επιλέξει να ανακουφίσει τη γάτα σας με την ένεση μιας βελόνας. Ωστόσο, εάν η διάγνωση δείξει κάτι πιο σοβαρό, τότε μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια επέμβαση. Εκτός από αέρια και αέρα, φούσκωμα μπορεί να προκληθεί και από όγκους ή διόγκωση των νεφρών και της σπλήνας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο μόλις δείτε σημάδια φουσκώματος στη γάτα σας καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Εάν πρόκειται για πρησμένο σπλήνα ή όγκο, ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να τον χειρουργήσει και να αφαιρέσει το άρρωστο όργανο, εάν είναι δυνατόν.

Υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα που ίσως θέλετε να λάβετε. Θα πρέπει να γνωρίζετε τη σωστή ποσότητα τροφής που χρειάζεται η γάτα σας κάθε μέρα, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να την αποτρέψετε από το να τρώει υπερβολικά. Οι ιδιοκτήτες γατών θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να σταματήσουν να ταΐζουν τη γάτα με πολλά υπολείμματα από το τραπέζι τους.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας της γάτας είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να περιμένουν όλοι οι ιδιοκτήτες γατών. Να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και ίσως είναι καλή ιδέα να φέρετε τη γάτα σας για τακτικές ιατρικές εξετάσεις.

Σχολιάστε