Απάτη Ασφαλίσεων Ζωής

Η απάτη ασφάλισης ζωής είναι ένα μαύρο μάτι τόσο για τις εταιρείες ασφάλισης ζωής όσο και για τους πελάτες ασφάλισης ζωής. Και τα δύο μέρη είναι ένοχα για απάτη ασφάλισης ζωής και θα είναι και πάλι — ειδικά επειδή, δυστυχώς, η απάτη φαίνεται να αυξάνεται σύμφωνα με τα περισσότερα στατιστικά μέτρα.

Έρευνα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Coalition Against Insurance Fraud καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απάτη ασφάλισης ζωής που διαπράττεται από όλα τα μέρη κοστίζει ένα μέσο νοικοκυριό 1650 $ ετησίως και αυξάνει τα ασφάλιστρα ζωής κατά 25%.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής είναι τις περισσότερες φορές ένοχοι για ασφαλιστική απάτη με τη μορφή των πρακτόρων τους που κάνουν «ανατριχίλα». Εδώ ο πράκτορας επιδιώκει να ακυρώσει το υπάρχον ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής σας και να το αντικαταστήσει με ένα νέο συμβόλαιο που πληρώνεται από το “juice”, ή την αξία μετρητών, στο υπάρχον συμβόλαιό σας. Οι πράκτορες το κάνουν αυτό για να κερδίσουν περισσότερες προμήθειες για τον εαυτό τους χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσουν νέες προοπτικές για την επιχείρηση. Η ανατροπή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ασφάλιστρα για έναν πελάτη και σαφώς να του κοστίσει εκτός της χρηματικής του αξίας.

Μια άλλη ασφαλιστική απάτη που ασκούν οι πράκτορες, ωστόσο, ονομάζεται «παράθυρο». Σε αυτό το σημείο, επειδή δεν μπορεί να επιτύχει την υπογραφή ενός πελάτη ή του αιτούντος σε ένα απαραίτητο έγγραφο, αλλά έχει ήδη αυτή την υπογραφή αλλού, ο πράκτορας κρατά ένα υπογεγραμμένο έγγραφο πίσω από το ανυπόγραφο έγγραφο, το πιέζει σε ένα παράθυρο για να περάσει το φως και ανιχνεύει πάνω από την υπογραφή με στυλό προκειμένου να πλαστογραφηθεί η υπογραφή του πελάτη ή του αιτούντος.

Όταν επώνυμες ασφαλιστικές εταιρείες βάζουν τους αντιπροσώπους τους να κάνουν άσχημα πράγματα, γίνεται μεγάλος τίτλος, αλλά το γεγονός είναι ότι το κοινό είναι πολύ πιο ένοχο για ασφαλιστική απάτη από ό,τι οι εταιρείες. Και φυσικά το να κάνουν ψευδείς αξιώσεις είναι αυτό που κάνουν περισσότερο, γι’ αυτό και όλες οι αξιώσεις για πληρωμές επιδομάτων θανάτου από ασφάλιση ζωής υπόκεινται σε έρευνα.

Ωστόσο, η ψευδής δήλωση πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό ή το οικονομικό εισόδημα είναι μια άλλη μορφή ασφαλιστικής απάτης που συχνά διαπράττουν οι καταναλωτές. Μπορεί να ντρέπονται από το ιατρικό ιστορικό ή το εισόδημά τους ή μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι αν πουν την αλήθεια θα μειωθεί η κάλυψή τους ή τα ασφάλιστρά τους θα είναι πολύ υψηλά. Εάν μια εταιρεία ασφάλισης ζωής ανακαλύψει ότι κάποιος είπε ψέματα στην αίτησή της, έχει το δικαίωμα να μην πληρώσει την απαίτηση ή να μην πληρώσει το πλήρες επίδομα θανάτου ανάλογα με τις περιστάσεις και το συμβόλαιο.

Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι αγοραστές ασφάλισης ζωής για να προστατευτούν από την ασφαλιστική απάτη, καθώς δεν διαθέτουν τους σπουδαίους ερευνητικούς πόρους που διαθέτουν οι εταιρείες ασφάλισης ζωής.

Θυμηθείτε, όταν πρόκειται για ασφάλεια ζωής, αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι. Δεν υπάρχει δωρεάν μεσημεριανό γεύμα.

Αποθηκεύστε όλα τα έγγραφα της ασφάλισης ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης αποδείξεων για κάθε δεκάρα που δίνετε στον αντιπρόσωπό σας και μην αγνοείτε ποτέ τυχόν ειδοποιήσεις από την ασφαλιστική εταιρεία ζωής σας.

Η ασφάλιση ζωής δεν είναι ποτέ δωρεάν και δεν είναι συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, αν και ορισμένα συμβόλαια μπορούν πράγματι να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενα — αλλά ποτέ δεν ξεκινούν με αυτόν τον τρόπο.

Μην αγοράζετε ποτέ οποιαδήποτε κάλυψη που πιστεύετε ότι είναι περιττή, μην αφήσετε ποτέ τον εαυτό σας να πιεστεί και μην δανειστείτε ποτέ για να χρηματοδοτήσετε την ασφάλεια ζωής.

Αν και μπορεί να αποτελεί μέρος ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, ο νούμερο ένα ρόλος της ασφάλισης ζωής είναι η προστασία από το απρόβλεπτο – και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ασφάλιση ζωής στα τελευταία τους χρόνια. Προορίζεται να είναι προσωρινό.

Σχολιάστε