Όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν 20 περίεργες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής στην Ινδία, και υπάρχει η LIC που είναι εταιρεία του δημόσιου τομέα. Η LIC είναι ο γορίλας των 800 λιβρών, που καταφέρνει να διατηρεί περίπου το 75% του μεριδίου αγοράς ακόμη και 10 χρόνια αφότου επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να εισέλθουν στον χώρο της ασφάλισης ζωής. Οι εταιρείες ιδιωτικής ζωής τοποθετούνται ως πιο φιλικές προς τον πελάτη, μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων κ.λπ., ενώ η LIC διατηρεί τη θέση της ως εμπιστοσύνη, εμπειρία και κρατική υποστήριξη. Μία από τις βασικές παραμέτρους για να κρίνουμε μια εταιρεία ασφάλισης ζωής είναι το αρχείο πληρωμής των αποζημιώσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεδομένου ότι η ζωή έχει γίνει περισσότερο προϊόν αποταμίευσης και επένδυσης, οι αποδόσεις που παρέχουν είναι ίσως πιο σημαντικές από τους δείκτες αποπληρωμής των απαιτήσεων. Ωστόσο, το αρχείο αξιώσεων σίγουρα δεν είναι μια μεταβλητή που πρέπει να αγνοηθεί. Ένας πίνακας που δείχνει τα ποσοστά απόρριψης αξιώσεων των κορυφαίων εταιρειών ασφάλισης ζωής το 2009-10 παρουσιάζεται παρακάτω:
Life Companies: Ποσοστό απόρριψης αξιώσεων (%)
LIC: 1,21%
Aviva: 9,75%
Bajaj Allianz: 5,2%
Birla SunLife: 10,62%
Διάρκεια ζωής HDFC: 4,67%
ICICI Prudential: 3,27%
ING Vysya: 4,26%
Kotak Mahindra: 4,29%
Max New York Life: 12,31%
MetLife: 5,94%
Reliance Life: 7,05%
SBI Life: 14,75%
Tata AIG: 12,3%
Μια σημαντική παρατήρηση από τον παραπάνω πίνακα είναι ότι η αναλογία απόρριψης αξιώσεων του LIC είναι η χαμηλότερη, υπονοώντας έτσι ότι το ρεκόρ τους είναι το καλύτερο όσον αφορά την πληρωμή των απαιτήσεων. Ταυτόχρονα, το πολύ υψηλό ποσοστό απόρριψης αξιώσεων της SBI Life και της Max New York Life σίγουρα προκαλεί έκπληξη.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί για άλλη μια φορά ότι στα προϊόντα Unit Linked που προωθούν επιθετικά οι οργανισμοί ζωής (ή τουλάχιστον προωθούσαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010), οι αποδόσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου είναι ίσως μια πιο σημαντική μεταβλητή από την αναλογία πληρωμής (ή απόρριψης) απαιτήσεων. Ωστόσο, για εταιρείες εκτός ζωής, οι οποίες προσφέρουν καθαρά προϊόντα προστασίας/ασφάλισης χωρίς συνιστώσα αποταμίευσης ή επένδυσης, η πληρωμή αποζημιώσεων είναι η κρίσιμη μεταβλητή μαζί με την ταχύτητα διεκπεραίωσης των απαιτήσεων.
Ας δούμε τώρα τους δείκτες ζημιών των εταιρειών ζημιών:
Ασφαλιστική Εταιρεία Ζημιών: Αναλογία ζημιών
Νέα διασφάλιση Ινδίας: 89%
Oriental Insurance: 99,69%
Ασφάλιση United India: 78,62%
Εθνική Ασφάλιση: 99,16%
Royal Sundaram: 68,95%
Reliance General Insurance:77,3%
Iffco Tokio Insurance:83,44%
Tata AIG: 60,54%
ICICI Lombard: 85,35%
Bajaj Allianz: 71,9%
HDFC Ergo: 80,73%
Bharti Axa: 104%%
Ένα σημείο δεδομένων που ξεχωρίζει από τα παραπάνω είναι ότι η Tata AIG General Insurance φαίνεται να προμηθεύεται την καλύτερη ποιότητα επιχείρησης από την άποψη της αναδοχής, ενώ ο δείκτης πληρωμής αποζημιώσεων της Bharti Axa φαίνεται να είναι αρκετά υψηλός. Αλλωστε, ο δείκτης πληρωμής αποζημιώσεων των δημόσιων ασφαλιστικών εταιρειών, σε συνολικό επίπεδο, είναι υψηλότερος από αυτόν των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ζημιών.