Ασφάλιση κατοικίδιων ζώων – Βρείτε τις απαντήσεις σε 10 βασικές ερωτήσεις

Εάν οι αρθρώσεις και τα οστά σας είναι εύκαμπτα και δυνατά, κινούνται ελεύθερα. Και αυτό σημαίνει ότι η ζωή μπορεί να είναι διασκεδαστική και να εκτιμάται στο έπακρο. Αλλά για ένα στους επτά ανθρώπους, η κίνηση εμποδίζεται από ένα μυοσκελετικό πρόβλημα – πόνο στην πλάτη, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, κάταγμα ή αθλητικό τραύμα. Αντιμέτωποι με τέτοιο πόνο, μπορεί να είστε στην ευχάριστη θέση να πληρώσετε 4.000 £ για ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση για να κάνετε αυτές τις επώδυνες αρθρώσεις και πάλι ευέλικτες. Αλλά θα ήσασταν τόσο πρόθυμοι να ξοδέψετε τα ίδια χρήματα στο κατοικίδιο σας Basset Hound;

Η κτηνιατρική περίθαλψη έχει προχωρήσει γρήγορα τα τελευταία δέκα χρόνια και καθώς τα κατοικίδια ζώα μεγαλώνουν είναι όλο και πιο πιθανό να υποφέρουν από ασθένειες που μπορεί να είναι δαπανηρές και χρονοβόρες για τη θεραπεία. Πάρτε για παράδειγμα τον διαβήτη. Ο διαβήτης είναι σχετικά κοινός στους σκύλους και ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, η διαχείριση της πάθησης είναι συνεχής και δαπανηρή – ένας κτηνίατρος υπολόγισε ότι συνήθως, η θεραπεία κοστίζει περίπου 2.500 £ ετησίως. Το έκζεμα είναι μια ακόμη από τις πολλές καταστάσεις που απαιτούν παρατεταμένη περίοδο θεραπείας.

Αλλά όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να χρειαστεί επείγουσα θεραπεία ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Mintel, ένα στα τρία κατοικίδια ζώα κάνει μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη στον κτηνίατρο κάθε χρόνο. Οι μπόξερ και οι σπάνιελ είναι ευαίσθητοι σε πονηρές καρδιές, τα Λαμπραντόρ και τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι επιρρεπή σε προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, τα Σέττερ μπορεί να εμφανίσουν ανεπάρκεια προσκόλλησης λευκοκυττάρων σκύλων και Αλσώσεις, δυσπλασία ισχίου. Και τότε υπάρχουν πάντα γρατζουνιές στις οποίες είναι τόσο πιθανό να εμπλακούν τα κατοικίδιά μας. Η γάτα σας μπορεί να έχει εννέα ζωές, αλλά μπορεί να προσγειωθείτε με εννέα λογαριασμούς κτηνιάτρων! Με μια σειρά ακτινογραφιών που κοστίζουν 400 £ και μια μαγνητική τομογραφία που σας δίνει πίσω 1.500 £, η περίπτωση της ασφαλιστικής κάλυψης γίνεται πειστική.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ασφάλιση κατοικίδιων είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή ασφάλισης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα Petwise, Petplan, Pet Protect, PDSA, E&L, Animal Friends και Marks and Spencer είναι όλα ονόματα στην αγορά. Πράγματι, ο ανταγωνισμός για την επιχείρησή σας είναι έντονος με περισσότερες από 60 ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν πάνω από 220 διαφορετικά συμβόλαια. Με τόσες πολλές επιλογές, το έργο της επιλογής μιας πολιτικής γίνεται κάπως περίπλοκο.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να κρατήσουμε τα πράγματα απλά. Η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων χωρίζεται σε τρεις βασικές ομάδες. Η πρώτη και συνήθως η φθηνότερη μορφή, περιορίζει την αξίωση σε ανά κατάσταση ανά 12 μήνες – κατάλληλη για έκτακτες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλά όχι πολύ καλή για διαβήτη! Το δεύτερο περιορίζει το σύνολο που καταβάλλεται ετησίως, ενώ το τρίτο περιορίζει το ποσό που καταβάλλεται ανά όρο.

Αντιμέτωποι με όλη αυτή την επιλογή, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξετε; Ακολουθούν 10 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε:

o Οι αξιώσεις υπόκεινται σε ανώτατο ετήσιο όριο ή σε βάση “ανά προϋπόθεση”;

o Αν η ασφάλιση είναι περιορισμένη «ανά προϋπόθεση», ποιο είναι το χρονικό όριο;

o Ποια είναι η υπέρβαση ανά αξίωση; Μερικές φορές η υπέρβαση θα είναι ένα καθορισμένο ποσό, μερικές φορές ένα ποσοστό του κόστους και πιο συχνά, ένας συνδυασμός και των δύο.

o Υπάρχει όριο στις αμοιβές των κτηνιάτρων; Εάν ναι, τι είναι αυτό;

o Μάθετε εάν το κατοικίδιό σας είναι επιρρεπές σε κληρονομικές παθήσεις και εάν το σχέδιο θα τις καλύψει. Για τις γάτες θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με κληρονομικές παθήσεις στο http://www.petplanet.co.uk/petplanet/breeds/cats-breeds και για τα σκυλιά θα λάβετε τις απαντήσεις στο http://www.the-kennel-club.org.uk

o Ο σκύλος σας καλύπτεται για την ευθύνη τρίτων; Θυμηθείτε, εάν ο σκύλος σας προκαλέσει τραυματισμό ή ζημιά, μπορεί να είστε υπεύθυνοι για ζημιές.

o Καλύπτει η ασφάλεια κατοικίδιων το κόστος της διαφήμισης και την ανταμοιβή των ανιχνευτών εάν χαθεί ή κλαπεί το κατοικίδιο σας;

o Εάν το κατοικίδιο σας υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση λίγο πριν φύγετε για διακοπές, θα καλύψει η ασφάλεια του κατοικίδιου σας το κόστος ακύρωσης των διακοπών;

o Εάν πάτε στο νοσοκομείο, το συμβόλαιο καλύπτει τις αμοιβές ρείθρων ή τροφοδοσίας; Ορισμένα συμβόλαια θα πληρωθούν αφού ο ιδιοκτήτης βρεθεί στο νοσοκομείο για συγκεκριμένο αριθμό ημερών.

o Το πρόγραμμα πραγματοποιεί πληρωμή όταν πεθάνει το κατοικίδιό σας; Αν ναι, πόσο;

Πώς μπορείτε να πάρετε απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις; Παραδόξως, οι κτηνίατροι δεν είναι ιδιαίτερα ενήμεροι. Συνήθως έχουν λεπτομέρειες για ένα ή δύο σχέδια στις αίθουσες αναμονής τους, αλλά σπάνια είναι ενημερωμένοι με ό,τι άλλο είναι διαθέσιμο στην αγορά. Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη με όλες τις εξελίξεις στην κτηνιατρική περίθαλψη που πρέπει να παρακολουθείτε!

Όχι, έχετε ήδη βρει την καλύτερη πηγή πληροφοριών – το Διαδίκτυο! Αναζητήστε ασφάλεια για κατοικίδια, σκύλους ή γάτες και θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε ποτέ. Μπορεί να σας πάρει μια ώρα για να ολοκληρώσετε την έρευνά σας και να θυμάστε να κάνετε σημειώσεις, αλλά στο τέλος θα αξίζει τον κόπο.

Σχολιάστε