Γιατί οι γάτες τρώνε γρασίδι;

Σε μια προσπάθεια να είμαστε οι καλύτεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που μπορούμε, μερικές φορές προσπαθούμε να εμποδίσουμε τα κατοικίδιά μας να κάνουν πράγματα που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι επιβλαβή για αυτά ή ότι δεν έχουν νόημα για εμάς. Ένα παράδειγμα αυτού είναι όταν βλέπουμε τη γάτα μας να τρώει γρασίδι, κάτι που συχνά ακολουθείται από το να το κάνει εμετό λίγο αργότερα. Πριν εξημερωθούν οι γάτες, έβοσκαν στο γρασίδι στην άγρια ​​φύση. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας σας και κάτι που κάνει με συγκεκριμένο σκοπό κατά νου, επομένως θα πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί.

Γιατί μια γάτα τρώει γρασίδι; Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους τα αιλουροειδή το κάνουν αυτό. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώνε το γρασίδι θα αρρωστήσει η γάτα τους ή θα αναστατώσει το στομάχι τους. Αν και φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Επειδή ένα αιλουροειδές δεν μπορεί να διαχωρίσει τη γούνα και τα μαλλιά από το κρέας ή τα κόκαλα, πρέπει να καταναλώνουν ό,τι πρόκειται να φάνε σε όλη του τη μορφή. Μετά το φαγητό, το πεπτικό τους σύστημα θα επεξεργαστεί ό,τι μπορεί, αλλά πρέπει να αφαιρεθούν τα μαλλιά και η γούνα, που δεν θα περάσουν από τα έντερά του. Η κατανάλωση χόρτου προκαλεί σπασμούς στο στομάχι της γάτας σας και αποβολή οποιουδήποτε περιεχομένου δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά και να περάσει με ασφάλεια μέσα από τα έντερα χωρίς να προκαλέσει επικίνδυνη, ακόμη και θανατηφόρα απόφραξη.

Όποιος έχει γάτα είναι εξοικειωμένος με τις αμέτρητες μπάλες μαλλιών που κάνει εμετό η γάτα τους σε τακτική βάση. Είναι φυσιολογικό για τα γατάκια να φτύνουν μια τριχόμπαλα, και στην πραγματικότητα, εάν αυτό σταματήσει και η γάτα σας αρχίσει να αρνείται να φάει ή φαίνεται να πονάει, είναι πιθανό μια τριχομπαλιά να έχει περάσει στον εντερικό σωλήνα και να προκαλεί παρεμπόδιση. Εάν νομίζετε ότι έχει συμβεί αυτό, φροντίστε να επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας για να αποφύγετε σοβαρές συνέπειες.

Αν και είναι εντάξει για τη γάτα σας να τσιμπολογάει γρασίδι, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν τσιμπολογούν άλλα φυτά, καθώς αυτό δεν εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με το γρασίδι και ορισμένα φυτά είναι τοξικά για τα ζώα. Το πεπτικό σύστημα ενός αιλουροειδούς δεν παράγει ένζυμα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των φυτών σε μια μορφή που θα περάσει από τα έντερά τους. Ακόμα κι αν επεξεργαζόσασταν λαχανικά ή φυτά σε χυλό έτσι ώστε να κινούνται ομαλά στα έντερα της γάτας, το πεπτικό τους σύστημα δεν θα επεξεργαζόταν κανένα απολύτως μέρος της. Το μείγμα φυτών ή λαχανικών θα αποβληθεί από το σώμα της γάτας σας χωρίς να εξαχθεί τίποτα από αυτό. Αυτό δεν είναι επιβλαβές για τη γάτα σας ως διαδικασία. Ωστόσο, εάν καταναλώνονταν επίσης εύπεπτα τρόφιμα και αναμιγνύονταν με αυτό το περιεχόμενο, η γάτα σας θα υποφέρει από δυσπεψία και στομαχόπονο, με αποτέλεσμα πιο σοβαρές συνέπειες.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση γρασιδιού είναι μια φυσική συμπεριφορά για τις γάτες, θα προσπαθήσουν να φάνε τα φυτά εσωτερικού χώρου, εάν υπάρχουν. Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τοξικά και θα αρρωστήσουν τη γάτα σας και μπορεί ακόμη και να είναι θανατηφόρα. Επειδή το να τρώνε γρασίδι είναι πραγματικά ωφέλιμο για τις γάτες (για να διατηρούν τα έντερά τους καθαρά από ανεπιθύμητη γούνα και τρίχες), είναι καλή ιδέα να φροντίζετε να τους παρέχετε τακτικά γρασίδι σε γλάστρες για να τσιμπολογούν. ιδιαίτερα οι γάτες εσωτερικού χώρου που δεν έχουν πρόσβαση σε κανονική παροχή, όπως οι γάτες εξωτερικού χώρου. Αυτό όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τον σκοπό του να τον βοηθήσει να αναζωπυρώσει ό,τι δεν μπορεί να αντέξει το στομάχι του, αλλά θα τον βοηθήσει επίσης να τον αποτρέψει από τα φυτά εσωτερικού χώρου, ακόμα και από τα μη τοξικά.

Για τους ιδιοκτήτες γατών που μπορεί να ενδιαφέρονται για τη γάτα τους να τρώει γρασίδι, να έχετε κατά νου ότι μαζί με το όφελος του καθαρισμού του στομάχου, το γρασίδι περιέχει μια σημαντική ποσότητα υγρασίας, ορισμένα ευεργετικά ιχνοστοιχεία και μικρές ποσότητες βιταμινών Α και D. Η χλωροφύλλη είναι βρίσκεται επίσης στο γρασίδι, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι μια φυσική θεραπεία για τον πόνο, τα έλκη και την αναιμία. Αν και οι γάτες τρώνε γρασίδι κυρίως για να αδειάσουν το στομάχι τους από δύσπεπτη ύλη, υπάρχει ένας δεύτερος λόγος που μπορεί να το κάνουν, και αυτός είναι απλώς επειδή απολαμβάνουν τη γεύση του γρασιδιού, η οποία σε μια γάτα μπορεί να φαίνεται πολύ εύγευστη.

Σχολιάστε