Δέκα Συμβουλές για την υγεία των φιδιών για κατοικίδια

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά να μαθαίνετε πώς να φροντίζετε ένα φίδι κατοικίδιων ζώων, ανακαλύπτετε ότι υπάρχουν πολλά να μάθετε, αλλά γρήγορα συνειδητοποιείτε ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν κοινή λογική όταν πρόκειται για τη σωστή φροντίδα για την υγεία και την ευημερία του κατοικίδιου φιδιού σας.

Τα θεμελιώδη πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε είναι τι τρώει ένα φίδι, πόσο και πόσο συχνά, και τι είδους κλουβί φιδιών και τις περιβαλλοντικές συνθήκες απαιτεί. Και βεβαιωθείτε ότι παρέχετε καθαρές και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης κατάλληλες για τις ανάγκες του κατοικίδιου φιδιού σας για να το διατηρείτε υγιές και χαρούμενο στη φροντίδα σας.

Εδώ παραθέτω δέκα από τις βασικές συμβουλές για την υγεία των κατοικίδιων φιδιών που πρέπει να γνωρίζετε:

1. Επιλέξτε ένα υγιές φίδι για να υιοθετήσετε

Όταν επιλέγετε ένα φίδι, πάρτε ένα που έχει καλή σάρκα με καθαρά μάτια, χωρίς κοψίματα, χωρίς ακάρεα ή τσιμπούρια και είναι σε εγρήγορση. Το φίδι πρέπει να φαίνεται περίεργο και να σας πιάνει σταθερά αλλά απαλά όταν το χειρίζεστε.

Θα πρέπει να είστε εκεί όταν τα φίδια τρέφονται, ώστε να μπορείτε να τα παρατηρήσετε και να βεβαιωθείτε ότι τα φίδια από τα οποία μαζεύετε τρώνε καλά.

Τα φίδια που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία είναι πιο κατάλληλα για κατοικίδια από το να αγοράσουν ένα άγριο φίδι. Τα φίδια που γεννιούνται στη φύση είναι συνήθως πολύ πιεσμένα από τη διαδικασία σύλληψης και τη μεταφορά στον προμηθευτή κατοικίδιων ζώων. Τα άγρια ​​φίδια είναι επίσης πιθανό να έχουν μεγάλο φορτίο παρασίτων.

2. Αποκτήστε το σωστό μέγεθος κλουβιού για τη φυλή φιδιών σας

Το περίβλημά σας θα πρέπει κανονικά να είναι περίπου τα δύο τρίτα του μήκους του σώματός του. Εάν το φίδι σας έχει μήκος έξι πόδια, τότε το κλουβί θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον τέσσερα πόδια.

Μπορείτε πάντα να κάνετε το περίβλημα μεγαλύτερο από το φίδι, αλλά το φίδι σας θα είναι άνετο σε ένα μικρότερο κλουβί από το μήκος του φιδιού σας.

Θυμηθείτε να αναβαθμίσετε το περίβλημα καθώς το φίδι σας μεγαλώνει καθώς χρειάζεται να αυξηθεί σε μέγεθος σε σχέση με το μήκος του σώματος του φιδιού.

3. Διατηρήστε το περίβλημα του φιδιού υγρό

Τα φίδια είναι ευαίσθητα στους παράγοντες θερμοκρασίας και υγρασίας και θα πρέπει πάντα να διασφαλίζετε ότι το περίβλημά τους διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία. Ελέγξτε ένα αξιόπιστο βιβλίο για κατοικίδια φιδιών για να μάθετε ποιες είναι οι βέλτιστες συνθήκες για τη φυλή φιδιών σας.

4. Διατηρήστε τη διατροφή του φιδιού σας απλή, ασφαλή και υγιεινή

Όταν αγοράζετε το φίδι σας, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα φίδι κατοικίδιων ζώων που θα τρώει ευχαρίστως τα αποψυγμένα τρωκτικά (που αγοράζετε κατεψυγμένα από το κατάστημα κατοικίδιων ζώων) και δεν είναι υπερβολικά ιδιότροπο στις ανάγκες διατροφής τους.

Το να ταΐζετε το φίδι σας με ζωντανά τρωκτικά, ακόμη και μικρά ποντίκια, μπορεί να βλάψει το φίδι σας – και ΔΕΝ είναι ψυχαγωγία για το κοινό των φίλων σας, οπότε μην το κάνετε.

Το νεκρό ζώο για τη διατροφή δεν πρέπει να είναι πιο φαρδύ από το κεφάλι του ίδιου του φιδιού. Τα φίδια δεν τρώνε πολύ συχνά και μπορείτε να αποθηκεύσετε τα προκαταρκτικά και κατεψυγμένα ποντίκια στην κατάψυξή σας.

5. Μάθετε πόσο και πόσο συχνά να ταΐζετε το φίδι σας

Λάβετε συμβουλές από ειδικούς σχετικά με την ποσότητα και το είδος της τροφής που είναι η βέλτιστη για το κατοικίδιο φίδι σας και τη συχνότητα ταΐσματος.

Τα φίδια μπορεί να φάνε σχεδόν οτιδήποτε τους ταΐσουν και συνήθως θα ξαναπάρουν το γεύμα τους μετά από μια ή δύο μέρες, εάν έχουν τραφεί υπερβολικά.

6. Βεβαιωθείτε ότι το Snake Cage σας είναι ασφαλές

Το κλουβί, το terrarium, το περίβλημα κ.λπ. πρέπει να είναι πάντα καλά σχεδιασμένο και αεριζόμενο, αλλά και καλά ασφαλισμένο για να αποφευχθεί η διαφυγή του φιδιού

Ράτσες όπως τα φίδια καλαμποκιού μπορεί να είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες απόδρασης και μπορείτε να χάσετε το κατοικίδιο φίδι σας πολύ γρήγορα αν δεν είστε προσεκτικοί.

Θα πιέσουν ακόμη και το καπάκι του περιβλήματος με τη μύτη τους για να αναζητήσουν τυχόν αδυναμίες στο κλουβί ή στις πόρτες.

7. Διατηρήστε μια σταθερή παροχή γλυκού νερού.

Τα φίδια αφοδεύουν στο νερό και επίσης μουλιάζουν τον εαυτό τους ειδικά πριν ξεχυθούν.

Πρέπει να φροντίζετε να ελέγχετε τακτικά το νερό και να το αντικαθιστάτε με καθαρό μόλις υπάρχουν σημάδια ρύπανσης σε αυτό.

Αγοράστε ένα βαρύ πιάτο ή δοχείο ώστε να μην αναποδογυρίζεται όταν το φίδι γλιστράει μέσα του.

Είναι καλό να τοποθετείτε πολλά πιάτα με νερό στο κλουβί του φιδιού, τα οποία βοηθούν επίσης στη δημιουργία της κατάλληλης υγρασίας για το φίδι.

8. Δημιουργήστε κρυψώνες για το φίδι σας να νιώθει ασφαλής.

Οι κρυψώνες πρέπει να τοποθετούνται τόσο στο ζεστό όσο και στο δροσερό άκρο του περιβλήματος.

Κομμάτια φλοιού με κοίλες περιοχές ή καμπυλωτό σχήμα για να δημιουργήσετε μια «σπηλιά» είναι καλό να χρησιμοποιηθούν για κρυψώνες φιδιών εάν τοποθετηθούν σε ένα υπόστρωμα που αφήνει τα φίδια να τρυπώνουν κάτω από αυτά.

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από σπηλιές φιδιών και ξύλινες κατασκευές για να κρύβονται φίδια από τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων και στο διαδίκτυο στο Amazon. Αυτά είναι επίσης συνήθως εύκολο να διατηρηθούν καθαρά και υγιεινά.

Προσθέστε μερικά λεία κλαδιά δέντρων για να σκαρφαλώσει το φίδι και να κουλουριαστεί. Μπορείτε να τα αποκτήσετε και διαδικτυακά.

9. Παρέχετε ένα εύρος θερμοκρασιών στο κλουβί

Το φίδι σας πρέπει να μπορεί να βρει μια ποικιλία τοποθεσιών τόσο για ζέστη όσο και για δροσιά, όπως μπορεί να χρειάζεται κατά τις διάφορες ώρες της ημέρας.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει γύρω από έναν κήπο για να βρει την ιδανική του θερμοκρασία για οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, όπως ένας βράχος για ύπνο για ζεστό ηλιακό φως ή κάτω από αυτόν για δροσιά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε κάποια ποικιλία θερμοκρασιών στο εσωτερικό του περίβλημα για να το επιλέξετε.

Το ένα άκρο του περιβλήματος θα πρέπει να είναι πιο κρύο και η θερμοκρασία ιδανικά θα πρέπει σταδιακά να θερμαίνεται περισσότερο προς το άλλο άκρο του κλουβιού.

Μπορείτε να λάβετε ένα λαμπάκι πυρακτώσεως πλήρους φάσματος για να τοποθετηθεί πάνω από το περίβλημα, το οποίο μπορεί να παρέχει λίγη θερμότητα καθώς και να χρησιμεύσει ως ηλιόλουστο σημείο απορρόφησης.

10. Χρησιμοποιήστε κατάλληλα κλινοσκεπάσματα για το κλουβί του φιδιού

Η εφημερίδα είναι καλό να χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα. Είναι πολύ φθηνό και αντικαθίσταται εύκολα μόλις λερωθεί. Το Astroturf είναι επίσης μια καλή εναλλακτική που μπορείτε να αγοράσετε online.

Το Astroturf μπορεί να καθαριστεί, να στεγνώσει και να επαναχρησιμοποιηθεί αρκετές φορές πριν φθαρεί. Μουλιάστε τον λερωμένο χλοοτάπητα σε ένα γαλόνι νερό στο οποίο προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας χλωρίνη, στη συνέχεια πλύνετε καλά, ξεπλύνετε τον με καθαρό νερό και στεγνώστε τον καλά πριν τον ξαναβάλετε στο κλουβί.

Τα φίδια θα ζήσουν μεγάλη και υγιή ζωή αρκεί να μάθετε πώς να φροντίζετε ένα κατοικίδιο φίδι και να του παρέχετε τις βασικές του ανάγκες και να αποφεύγετε να τα ταΐζετε υπερβολικά.

Σχολιάστε