Είδη Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνειδητοποιήσει τις διάφορες ανάγκες που χρειάζονται τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας προκειμένου να επιτύχουν τη συνολική ευημερία. Πολλές φορές, μιλάμε για τη σημασία της φαρμακευτικής αγωγής, της ατομικής συμβουλευτικής, της οικογενειακής συμβουλευτικής και της κοινωνικοποίησης.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία, αλλά η μόνη υπηρεσία που φαίνεται να έχει ξεχαστεί είναι η διαχείριση της φροντίδας. Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν υπηρεσίες διαχείρισης φροντίδας σε άτομα που γερνούν ή έχουν χρόνιες παθήσεις. Παρόλο που η διαχείριση φροντίδας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για αυτά τα ζητήματα, βλέπουμε επίσης μια τεράστια ανάγκη για διαχείριση εντατικής φροντίδας για άτομα που έχουν χρόνια ψυχική ασθένεια και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καμία υπηρεσία. Δεν είναι μυστικό ότι οι σοβαρές και επίμονες ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η μείζονα κατάθλιψη μπορεί να απαιτούν εντατική διαχείριση φροντίδας και υποστήριξη.

Ακριβώς ως ανανέωση, τα καθήκοντα ενός διευθυντή φροντίδας ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:

 • Λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ του ατόμου και των κοινοτικών πόρων
 • Συνηγορία για λογαριασμό του ατόμου, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στις απαραίτητες ποιοτικές υπηρεσίες
 • Επίβλεψη της φροντίδας ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης φαρμάκων, των ραντεβού με γιατρούς, της θεραπείας, των ψυχιατρικών υπηρεσιών και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη φροντίδα του
 • Σύνδεση της οικογένειας του πελάτη με υπηρεσίες υποστήριξης όπως ατομική, οικογενειακή ή ομαδική συμβουλευτική
 • Να είστε συνήγορος εάν υπάρχει ανάγκη νοσηλείας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πελάτη και των μελών της οικογένειάς του
 • Διευκόλυνση της πρόσβασης στα απαραίτητα οφέλη
 • Βοηθώντας το άτομο να πλοηγηθεί σε όλες τις διαφορετικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να μην του γίνει συντριπτικό
 • Παρέμβαση στην κρίση
 • Ανακουφίζοντας τα μέλη της οικογένειας από κάποιο άγχος σχετικά με τη φροντίδα και την ευημερία του αγαπημένου τους προσώπου
 • Συντονισμός για προχωρημένο σχεδιασμό για το άτομο
 • Συνδέστε το άτομο με κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα
 • Οποιαδήποτε υπηρεσία μπορεί να χρειαστεί το άτομο τον υπεύθυνο φροντίδας θα κάνει αυτή τη σύνδεση.

Ως επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, βλέπουμε ότι οικογένειες με αγαπημένα πρόσωπα που ζουν με πάθηση ψυχικής υγείας συχνά θέλουν μια άμεση και άμεση «διόρθωση» για το μέλος της οικογένειάς τους. Είναι σημαντικό να έχουν υπόψη τους ότι μια ψυχική ασθένεια μοιάζει πολύ με μια σωματική ασθένεια που χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ζήσετε μια «κανονική» ζωή με μια ψυχική ασθένεια, ωστόσο χρειάζεται επιπλέον φροντίδα. Επιπλέον, ως μέλη της οικογένειας είναι σημαντικό να θυμάστε ότι έχετε επίσης ζωτικό ρόλο στην ανάρρωση του αγαπημένου σας προσώπου. Όσο περισσότερο συμμετέχετε, τόσο πιο πιθανό είναι το αγαπημένο σας να ανακάμψει.

Έχει μεγάλη αξία να συμμετέχει ένας διευθυντής φροντίδας στη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου με ψυχική ασθένεια. Ένας διευθυντής φροντίδας θα κάνει αρχικά μια πλήρη αρχική αξιολόγηση των αναγκών και των επιθυμιών του αγαπημένου σας προσώπου και θα διερευνήσει ποιες υπηρεσίες μπορούν να προσθέσουν αξία στη ζωή τους. Θα διερευνήσουν τη σωματική, ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική ευημερία του μέλους της οικογένειάς σας και θα αξιολογήσουν για πιθανά κενά που πρέπει να καλυφθούν. Για παράδειγμα, το μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να ζει με σχιζοφρένεια και να μπαίνει και να βγαίνει από το νοσοκομείο ενώ δεν συμμορφώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή. Μόλις συμβεί αυτό, γνωρίζουμε ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα είχαν πιθανώς πολλά ψυχωτικά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας. Επομένως. μπορεί να χρειαστεί υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας για να βοηθήσει με δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως. Ωστόσο, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, κάποιες πιο σοβαρές από άλλες.

Μια άλλη συνηθισμένη περίπτωση για τη διαχείριση της φροντίδας είναι αυτή που το ενήλικο παιδί σας έχει πρόσφατα διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια και εσείς ως γονείς/μέλη της οικογένειας δεν ξέρετε καν από πού να ξεκινήσετε. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, ο υπεύθυνος φροντίδας παρεμβαίνει και συντονίζει για όλη την αρχική φροντίδα. Όταν συμβαίνει αυτό, βλέπουμε συχνά μια αίσθηση ανακούφισης στα μέλη της οικογένειάς μας, καθώς συχνά λένε “Δεν ξέρω καν πώς θα είχα ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία χωρίς εσάς”. Ο διευθυντής φροντίδας είναι επίσης ένα τεράστιο σύστημα υποστήριξης για το άτομο, καθώς πλέον γνωρίζει ότι έχει έναν συνήγορο που επιβλέπει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το να ζεις με μια ψυχική ασθένεια ή να έχεις ένα μέλος της οικογένειας με ψυχική ασθένεια δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Επιπλέον, η διάγνωση μιας ψυχικής ασθένειας δεν σημαίνει ότι η ζωή του ατόμου έχει τελειώσει όπως λανθασμένα νομίζουν πολλοί. Έχουμε δουλέψει με πολλά άτομα και τις οικογένειές τους καθώς αντιμετωπίζουν διαγνώσεις όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή, η μείζονα κατάθλιψη, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η αγοραφοβία και πολλές άλλες. Η αρχή της διαδικασίας συνήθως αποτελείται από αυτό που μας αρέσει να αποκαλούμε αυξανόμενους πόνους γεμάτους δυσφορία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί από τους πελάτες μας με αυτές τις διαγνώσεις ζουν κανονικές ζωές, αλλά μπορούν να το κάνουν επειδή απέκτησαν πρόσβαση στους πόρους της κοινότητας. Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι η αποδοχή της παρουσίας αυτής της νέας διάγνωσης και τι μπορεί να σημαίνει. Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ψυχιατρικών ή/και υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας. Είναι σημαντικό να ενεργήσετε όσο πιο νωρίς μπορείτε, καθώς η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει στα καλύτερα αποτελέσματα.

Σχολιάστε