Είναι ακριβές οι γάτες του Σιάμ;

Οι σιαμέζικες γάτες παραμένουν μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες γατών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Το κόστος αγοράς τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την γενεαλογία αναπαραγωγής τους, το χρώμα τους και άλλους παράγοντες. Είναι ακριβό λοιπόν το σιαμαίο; Τι κόστος περιλαμβάνει εκτός από την τιμή αγοράς;

Προκαταβολικά έξοδα

Η πρώτη επιλογή που πρέπει να κάνετε όσον αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε ράτσας γάτας είναι θέλετε να υιοθετήσετε ένα γατάκι από εκτροφέα ή να επιστρέψετε στο σπίτι μια ενήλικη γάτα είτε από εκτροφέα είτε από καταφύγιο; Το Rehoming είναι γενικά φθηνότερο από την αγορά ενός γενεαλογικού γατάκι, αλλά η γενεαλογία της γάτας είναι λιγότερο πιθανό να είναι γνωστή. Είναι επίσης πιθανό να έχουν στειρωθεί ή στειρωθεί, οπότε δεν θα είναι καλό εάν σχεδιάζετε το δικό σας πρόγραμμα αναπαραγωγής. Από την πλευρά της στροφής, αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό και να πάρετε ένα ζώο που έχει εγκαταλείψει κάποιος άλλος για να κάνετε έναν αγαπημένο και ενδιαφέροντα σύντροφο, τότε μια γάτα από ένα καταφύγιο θα είναι ιδανική.

Υποθέτοντας ότι θέλετε ένα γενεαλογικό γατάκι για λόγους επίδειξης ή αναπαραγωγής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα τοπικό ή εθνικό μητρώο γατών για να μάθετε λεπτομέρειες για τους τοπικούς εκτροφείς. Μιλήστε σε μερικούς για να πάρετε μια ιδέα για το κόστος των γατών τους και επίσης την γενεαλογία τους. Οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται από εκατοντάδες έως χιλιάδες λίρες ανάλογα με τη γενεαλογία του γατιού.

Άλλα έξοδα

Η αγορά μιας γάτας δεν είναι το μόνο κόστος που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία – υπάρχουν συνεχείς δαπάνες που πρέπει να σκεφτείτε. Ναι, υπάρχει ο λογαριασμός για τα τρόφιμα, τα απορρίμματα για γάτες, τα παιχνίδια και τα έπιπλα για γάτες για αγορά σε συνεχή βάση, αλλά υπάρχουν και χρεώσεις κτηνιάτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Κατά κανόνα, οι Σιάμ είναι σχετικά υγιείς γάτες και δεν έχουν τα προβλήματα που σχετίζονται με μακρυμάλλης ράτσες όπως η περσική. Πολλά από τα γενετικά προβλήματα που κάποτε ταλαιπωρούσαν τη φυλή είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένα λόγω της επιμελούς δουλειάς των κτηνοτρόφων για την αφαίρεση αυτών των γενετικών από την δεξαμενή αναπαραγωγής. Τα γατάκια που έχουν αυτά τα προβλήματα πιθανότατα δεν θα πουληθούν σε κανέναν που σχεδιάζει να εμφανιστεί ή να αναπαραχθεί για προφανείς λόγους.

Οι Σιάμ είναι στη λίστα των φυλών που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη αναπνευστικών προβλημάτων, ιδιαίτερα σε νεότερες γάτες. Αυτές περιλαμβάνουν λοιμώξεις που προκαλούνται από τον καλυκοϊό και τον ιό της ρινοτραχειίτιδας των αιλουροειδών. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή οι ενήλικες γάτες έχουν λάβει τις βολές τους που τις σώζουν από τις λοιμώξεις, αλλά οι νεότερες γάτες μπορεί να μην έχουν κάνει ακόμη τις δικές τους.

Η υπερβολική περιποίηση ή η ψυχογενής αλωπεκία είναι ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί με τους Σιάμ αν είναι μόνοι και βαριούνται. Αυτές οι γάτες είναι πολύ κοινωνικές και δεν αντέχουν καλά όταν τις αφήνουν μόνες όλη μέρα. Ως εκ τούτου, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν αγοράσετε μία από αυτήν τη φυλή.

Σύμφωνα με τους παρόχους ασφάλισης κατοικίδιων ζώων, οι Σιάμ είναι η πιο ακριβή γάτα στις ΗΠΑ όσον αφορά τις αμοιβές των κτηνιάτρων. Από το 2000, υπάρχουν περισσότερες από 74.000 $ σε αξιώσεις για γάτες Σιάμ με μέσο λογαριασμό λίγο κάτω από $400. Ωστόσο, αυτό το στατιστικό στοιχείο θα πρέπει να αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι οι Σιάμ είναι επίσης μια από τις πιο πολυάριθμες ράτσες γατών στη χώρα.

Τέλος, υπάρχουν εμβολιασμοί που πρέπει να γίνονται τακτικά στις γάτες για να αποφευχθούν οι γενικές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες που μπορούν να προσβληθούν από τις γάτες. Εάν σκοπεύετε να αναπαράγετε ή να δείξετε γάτες, αυτές είναι υποχρεωτικές, αλλά ακόμα κι έτσι, είναι πολύ απαραίτητες για την ευημερία της γάτας σας.

συμπέρασμα

Τα σιαμαία μπορεί να είναι ακριβά όσον αφορά την αρχική τους δαπάνη και τη συνεχή φροντίδα και θέματα υγείας. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις πιο ακριβές ράτσες με τη Σαβάνα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή – η τιμή αγοράς για μία από αυτές τις γάτες μπορεί να είναι από 15.000 $ έως 35.000 $. Μια δροσερή γάτα!

Σχολιάστε