Είναι δυνατή η κάλυψη του US Medicare στις Φιλιππίνες;

Μεταξύ 2007 και 2008, κυκλοφόρησαν φήμες και αναφορές ότι η κάλυψη του US Medicare στις Φιλιππίνες είναι πιθανή. Γενικά, η κάλυψη του US Medicare περιορίζεται και στις 50 πολιτείες. Το Medicare έγινε φορητό επιτέλους; Αυτό το άρθρο διερευνά την αλήθεια πίσω από τις συνομιλίες.

Μια ματιά πίσω

Πηγές εκτιμούν ότι από τα 4 εκατομμύρια Φιλιππινέζους που διαμένουν νόμιμα στην Αμερική το 2008, περίπου το 80 τοις εκατό έχουν αμερικανική υπηκοότητα και ορισμένοι καλύπτονται από το Medicare.

Το Medicare είναι το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας της Αμερικής. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1965 για να ωφελήσει πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω. Το 1972, το πρόγραμμα αναθεωρήθηκε, επιτρέποντας να εγγραφούν νεότερα άτομα με νόσο του Lou Gehrig, μόνιμες αναπηρίες και επιπλοκές νεφρικής υγείας τελικού σταδίου.

Κατανόηση της Δομής

Το Medicare είναι ένας συλλογικός όρος που μπορεί να περιλαμβάνει έναν αριθμό σχεδίων:

 • πρωτότυπο Medicare που παρέχει νοσοκομειακή και ιατρική ασφάλιση
 • Medicare Advantage που παρέχει βασικές και επιπλέον υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως προσφέρονται από ιδιωτικούς οργανισμούς συντήρησης υγείας (HMOs) και
 • προγράμματα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που μπορεί ή όχι να συνδέονται με ένα σχέδιο Medicare Advantage

Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια της Medigap να συμπληρώσουν ό,τι το αρχικό Medicare δεν καλύπτει. Προσφέρονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι τρέχουσες πολιτικές φέρουν τα γράμματα C έως J. Ωστόσο, σε ένα ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα νέα προγράμματα Medigap M και N θα αντικαταστήσουν τα σχέδια H, I, E και J από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους .

Off-shore Medicare Κάλυψη στη Θεωρία

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι συνθήκες που επιτρέπουν τη φορητότητα του Medicare είναι περιορισμένες. Η κάλυψη εκτός Αμερικής επιτρέπεται κάθε φορά που ένα ξένο νοσοκομείο βρίσκεται πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο σε αμερικανικό έδαφος. Σε σπάνιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όσοι ταξιδεύουν “χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση” μέσω του Καναδά μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την υπεράκτια κάλυψη – υπό τον όρο και πάλι ότι το καναδικό νοσοκομείο είναι πολύ πιο κοντά από ένα αμερικανικό νοσοκομείο.

Τον Μάρτιο του 2010, το Υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο Medicare:

“… Οι κάτοικοι του Γκουάμ και του Σαϊπάν… επιτρέπεται να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη… σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, επωφελούμενοι των πλεονεκτημάτων Medicare στις ιατρικές εγκαταστάσεις των Φιλιππίνων, λόγω της εγγύτητας των Φιλιππίνων με τη Χαβάη, πλησιέστερη πολιτεία των ΗΠΑ».

Αυτή η εξέλιξη πιστώνεται στις προσπάθειες της Madeleine Bordallo, βουλευτή του Γκουάμ, και του Roberto Romulo, πρώην γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, που άσκησαν πιέσεις ώστε να επιτραπεί στα νοσοκομεία των Φιλιππίνων να εκδίδουν αποζημιώσεις για το Medicare.

Κάλυψη Off-Shore Medicare στην πράξη

Το My Philippine Retirement πραγματοποίησε έναν γύρο τηλεφωνικών κλήσεων για να ελέγξει εάν τα νοσοκομεία στις Φιλιππίνες έχουν ήδη αποζημιώσει τις παροχές Medicare βάσει του αρχικού προγράμματος. Δεν υπάρχουν ακόμη καταγεγραμμένα κρούσματα, είπε το προσωπικό. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα νοσοκομεία φάνηκε να αγνοούν το “US Medicare”.

Πράγματι, παρείχαν την ακόλουθη λίστα με τιμημένα διεθνή προγράμματα ασφάλισης υγείας, μερικά από τα οποία συνδέονται με προγράμματα Medicare Advantage:

ΛΙΣΤΑ Α.Διεθνείς ασφάλειες υγείας τιμήθηκαν σε επιλεγμένα νοσοκομεία των Φιλιππίνων με έδρα τη Λουζόν από τον Μάρτιο του 2010

 • (Allianz) Worldwide Care – Asian Hospital
 • ΑΕΤΝΑ – Ασιατικό Νοσοκομείο
 • AETNA Global Benefit – Ιατρικό Κέντρο Μακάτη
 • Alliance – Asian Hospital
 • Blue Cross International – Asian Hospital
 • Blue Shield – Ασιατικό Νοσοκομείο
 • Calvo’s – St. Luke’s Hospital
 • CIGNA – Ασιατικό Νοσοκομείο
 • GMC Services – Ιατρικό Κέντρο Μακάτη
 • HTH World Wide – Ιατρικό Κέντρο Μακάτη
 • ΙΜΑ – Ιατρικό Κέντρο Μακάτη
 • IMG – Ασιατικό Νοσοκομείο
 • International Health Insurance of Denmark – Makati Medical Center
 • International SOS – Ιατρικό Κέντρο Μακάτη
 • Net Care – Asian Hospital, Makati Medical Center
 • Pacific International – Asian Hospital
 • Prestige International – Ιατρικό Κέντρο Μακάτη
 • StayWell – Νοσοκομείο St. Luke
 • TakeCare – Ασιατικό Νοσοκομείο
 • TieCare – Asian Hospital, Ιατρικό Κέντρο Μακάτι
 • Vanbreda International – Asian Hospital, Makati Medical Center
 • William Russel – Ασιατικό Νοσοκομείο

Η παροχή ασφαλιστικών παροχών διαφέρει ανάλογα με τον οργανισμό συντήρησης υγείας (HMO), το ασφαλιστικό πρόγραμμα και το νοσοκομείο εξυπηρέτησης. Ο ασφαλισμένος πρέπει να ρωτήσει σχετικά με τα οφέλη του Medicare Advantage ανά HMO ή όνομα προγράμματος. Συγκεκριμένες ανησυχίες ενδέχεται να αποσταλούν στα αντίστοιχα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών και πίστωσης/τιμολόγησης του νοσοκομείου.

ΛΙΣΤΑ Β. Στοιχεία επικοινωνίας επιλεγμένων νοσοκομείων που εδρεύουν στις Φιλιππίνες που τιμούν τις διεθνείς ασφάλειες υγείας με πιθανά πλεονεκτήματα Medicare Tie-Ups

 • Ασιατικό Νοσοκομείο και Ιατρικό Κέντρο: [email protected] * +63 (2) 771-9000/ +63 (2) 876-5838
 • Ιατρικό Κέντρο Μακάτι: [email protected] * +63 (2) 870-3000/ +63 (2) 870-3008
 • Νοσοκομείο St. Luke: [email protected] * +63 (2) 723-0101/ +63 (2) 723-0301

Αντίκτυπος στις αποφάσεις συνταξιοδότησης των Φιλιππίνων

Η οικονομική προσιτότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στις Φιλιππίνες είναι κάπως απογοητευμένη από το σύστημα “pay-as-you-go”, αλλά μια πρόσφατη τροπή των γεγονότων αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πιθανοί συνταξιούχοι βλέπουν τη μικρή ταλαιπωρία “πρώτα τα μετρητά”.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι η κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η φορητότητα του Medicare. Οι στατιστικές τάσεις δείχνουν ότι έως το 2011, οι δαπάνες του Medicare θα υπερβούν σύντομα τα έσοδα που παράγονται από το καταπιστευματικό ταμείο. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί όταν χρησιμοποιούνται φθηνότερες υπεράκτιες εγκαταστάσεις για την παροχή των ίδιων ποιοτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρονται στις ΗΠΑ, εξηγούν οι ειδικοί.

Μια άλλη εξέλιξη είναι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της υγείας για την προστασία των ασθενών και την προσιτή περίθαλψη που υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Μάρτιο του 2010. Η τρέχουσα μεταρρύθμιση επιτρέπει την υπεράκτια κάλυψη και ασφάλιση ατόμων με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας. Θα υπάρχει επίσης μια ελάχιστη ετήσια φορολογική ποινή 695 $ για όσους αδυνατούν να εξασφαλίσουν ασφάλιση υγείας – τώρα δεν είναι απλώς μια επιλογή αλλά μια απαίτηση.

Πολλοί φορολογούμενοι στις ΗΠΑ ανησυχούν ότι η τελευταία μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας θα έρθει με υψηλότερη τιμή. «Προβλέπω ότι το ασφάλιστρο μου (μηνιαίες πληρωμές) θα αυξηθεί από 100 δολάρια σε περισσότερα από 500 δολάρια», φοβάται ο Τέρι που εργάζεται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ελπίζει να συνταξιοδοτηθεί το 2020.

Η μικρότερη αμοιβή (και η εξοικονόμηση πόρων) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κάλυψη του US Medicare στις Φιλιππίνες είναι δυνατή (κυρίως μέσω προγραμμάτων Medicare Advantage) ωθεί πρώην Φιλιππινέζους όπως ο Terry να επανεξετάσουν τις Φιλιππίνες ως ένα καλό μέρος για να λάβουν φθηνή αλλά αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη – αλλά το “καλύτερο χτύπημα” για τα κέρδη σε δολάρια.*

Σχολιάστε