Είναι η ασφάλιση για κατοικίδια σπατάλη χρημάτων ή καλή ιδέα;

Θα βρείτε κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και οικονομικούς εμπειρογνώμονες και στις δύο πλευρές αυτής της ερώτησης. Πιστεύω ότι η πιο χρήσιμη απάντηση δεν είναι «ναι» ή «όχι», αλλά «εξαρτάται». Εξαρτάται από τις προσδοκίες και τους λόγους για την αγορά ασφάλισης για το κατοικίδιο ζώο σας. Θα εξηγήσω τι εννοώ:

  • Δεδομένου ότι η σύμβαση είναι μεταξύ του ιδιοκτήτη του κατοικίδιου ζώου και της ασφαλιστικής εταιρείας, ο ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων πρέπει πρώτα να πληρώσει τον κτηνίατρό του και στη συνέχεια να επιστραφεί από την ασφαλιστική εταιρεία μετά την υποβολή αίτησης. Αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα μέχρι να αντιμετωπίσετε έναν μεγάλο λογαριασμό και να μην έχετε αρκετά χρήματα στην τράπεζα ή διαθέσιμη πίστωση για να πληρώσετε τον κτηνίατρό σας.

Έτσι, εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσετε πλήρως τον κτηνίατρό σας είτε με χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό σας είτε με ταμιευτήριο ή/και με πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια να ζητήσετε αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία, τότε η ασφάλιση κατοικίδιων είναι σπατάλη χρημάτων για εσάς.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι εάν αγοράσετε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο από μια εταιρεία που θα αποζημιώσει τον κτηνίατρό σας απευθείας (αντί για εσάς) και ο κτηνίατρός σας συναινεί να επιτρέψει να συμβεί αυτό. Οι περισσότεροι κτηνίατροι διστάζουν να το κάνουν αυτό.

  • Αγοράζετε ένα συμβόλαιο που δεν καλύπτει αυτό που νομίζατε ότι έκανε. Πριν αγοράσετε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για κατοικίδια, πρέπει να γνωρίζετε τι καλύπτει και τι όχι.

Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα θηλυκό σκυλί για το οποίο αγοράζετε ένα συμβόλαιο όταν είναι κουτάβι και το εκτρέφετε, αλλά έχει επιπλοκές κατά τη γονιμοποίηση και πρέπει να κάνει καισαρική τομή, είναι πολύ πιθανό να μην καλύπτεται. Γιατί; Επειδή τα έξοδα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη είναι ένας κοινός αποκλεισμός στα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίδιων ζώων. Πραγματικά, ένας πελάτης μου είπε, “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό δεν καλύπτεται. Γι’ αυτό αγόρασα την ασφάλεια!”

Ας υποθέσουμε ότι αγοράζετε ένα ασφαλιστήριο για το κουτάβι σας Labrador Retriever και όταν είναι 2 ετών, έχει διαγνωστεί με δυσπλασία ισχίου. Εάν δεν αγοράσατε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που καλύπτει κληρονομικές παθήσεις, θα πληρώσετε από την τσέπη σας για αυτό το πρόβλημα για το υπόλοιπο της ζωής του σκύλου.

Θα πρέπει πάντα να διαβάζετε ένα δείγμα πολιτικής εάν είναι διαθέσιμο.

  • Αγοράζετε ένα συμβόλαιο με πολύ χαμηλά όρια, ώστε να καταλήξετε να πληρώνετε ένα σημαντικό ποσό από τους κτηνιατρικούς λογαριασμούς σας από την τσέπη σας – ειδικά τους μεγάλους λογαριασμούς. Δεν είναι αυτός ο λόγος που αγοράσατε ασφάλιση – επομένως δεν θα χρειαστεί να καταλήξετε να το κάνετε αυτό; Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων αγοράζουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο με το χαμηλότερο ασφάλιστρο και ως εκ τούτου και με τα χαμηλότερα όρια. Η καλύτερη πολιτική είναι πάντα αυτή που σας προσφέρει το χαμηλότερο κόστος από την τσέπη σας συμπεριλαμβανομένου το ασφάλιστρο εάν πρέπει να υποβάλετε μια μεγάλη αξίωση.
  • Αγοράζετε ένα συμβόλαιο με την προσδοκία ότι θα λάβετε περισσότερα χρήματα πίσω σε παροχές (επιστροφές) από όσα πληρώνετε σε ασφάλιστρα. Μπορείς μπορεί και όχι. Η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων δεν είναι μια επένδυση ή ένα σχέδιο αναγκαστικής αποταμίευσης, αλλά ένα όχημα επιμερισμού του κινδύνου.

Η ουσία είναι ότι αν δεν γνωρίζετε πώς λειτουργεί η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων και πώς να επιλέξετε μια εταιρεία και ένα συμβόλαιο με σύνεση, η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων θα μπορούσε πράγματι να αποδειχθεί σπατάλη χρημάτων για εσάς.

Σχολιάστε