Η ασφάλιση αστικής ευθύνης βοηθά ιδιώτες και επιχειρήσεις

Υπάρχουν πολλά είδη πολιτικών ευθύνης για την προστασία ιδιωτών, καθώς και επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών από την πιθανότητα πρόκλησης ζημιάς σε περιουσία άλλων ανθρώπων, σωματικών βλαβών ή θανάτου. Και τέτοια σχέδια ουσιαστικά χωρίζονται σε δύο γενικούς τύπους – προσωπικά και εμπορικά.

Μεταξύ των κοινών τύπων καλύψεων προσωπικής ευθύνης είναι αυτές για σπίτια και οχήματα. Όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιού και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αγοράζουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, έχουν κάποιο μέτρο προστασίας από πιθανές αγωγές που προκύπτουν από ζημιές, τραυματισμούς ή θάνατο λόγω χρήσης των ασφαλισμένων κατοικιών, άλλων κατασκευών και αγροτεμαχίων. Τα περισσότερα προγράμματα ασφάλισης ιδιοκτητών σπιτιού συνοδεύονται από κάποιο μέτρο τέτοιας προστασίας έναντι αγωγών, αλλά ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ομπρέλας θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο κάλυψης σε σχετικά προσιτές τιμές.

Όσον αφορά τα οχήματα, τα σχέδια ευθύνης απαιτούνται από το νόμο σε κάθε πολιτεία προκειμένου να οδηγείτε νόμιμα σε δημόσιους δρόμους. Τέτοιες πολιτικές χωρίζονται σε τρία τμήματα. Το πρώτο πληρώνει το κόστος της ιατρικής περίθαλψης για σωματική βλάβη σε ένα άτομο και συνήθως κυμαίνεται από ένα ελάχιστο υποχρεωτικό ποσό μεταξύ $10.000 και $50.000, ανάλογα με τη νομοθεσία της πολιτείας στην οποία έχει άδεια το όχημα. Το επόμενο τμήμα πληρώνει για ιατρικά έξοδα για τη θεραπεία σωματικών βλαβών για περισσότερα από ένα άτομα και συνήθως είναι διπλάσιο από το ποσό που απαιτείται για τραυματισμούς ενός ατόμου που προκύπτουν από τη χρήση του ασφαλισμένου οχήματος.

Το τελευταίο μέρος της ευθύνης του οχήματος πληρώνει για ζημιές σε οχήματα ή περιουσίες άλλων ανθρώπων, όπως όταν εμπλέκεται σε σύγκρουση ή αναστάτωση οχήματος που προκαλεί τον οδηγό να χάσει τον έλεγχο και πιθανώς να βλάψει μια κατασκευή ή άλλο αντικείμενο. Μια τέτοια κάλυψη θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή έως 5.000 $, σύμφωνα με ορισμένους νόμους της πολιτείας. Αλλά αυτό μπορεί να αφήσει έναν ιδιοκτήτη αυτοκινήτου ευάλωτο σε αγωγή εάν οι ζημιές υπερβαίνουν αυτό το ποσό. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα σχέδιο ομπρέλα θα μπορούσε να αναπληρώσει τη διαφορά.

Για τις εμπορικές επιχειρήσεις, η προστασία της ευθύνης είναι μεγάλη ανάγκη και αγοράζεται από κάθε συνετό ιδιοκτήτη επιχείρησης. Τέτοιες πολιτικές μπορεί να κυμαίνονται από ασφάλιση αποζημίωσης εργαζομένων, η οποία απαιτείται από το νόμο σε κάθε πολιτεία εκτός από το Τέξας, όπου οι εργοδότες μπορούν να επιλέξουν να εξαιρεθούν από τέτοια προγράμματα. Η αποζημίωση των εργαζομένων πληρώνει το κόστος της ιατρικής περίθαλψης καθώς και τους μισθούς των εργαζομένων που τραυματίστηκαν ενώ εργάζονταν με αντάλλαγμα τη μη συμμετοχή σε δαπανηρές νομικές μάχες που θα μπορούσαν να δέσουν τις δικαστικές αίθουσες και να αφήσουν ένα μέρος να υποστεί δυνητικά σοβαρή απώλεια.

Άλλοι τύποι εμπορικής ευθύνης προστατεύουν όσους συναλλάσσονται με τους αντισυμβαλλόμενους και μπορεί να περιλαμβάνουν κάλυψη για ζημιές, τραυματισμούς ή θάνατο που προκύπτουν από τη χρήση ενός προϊόντος που πωλείται ή των παρεχόμενων υπηρεσιών. Άλλοι τύποι μπορούν να ασφαλίσουν έναντι τραυματισμών που συμβαίνουν σε καλυμμένα ακίνητα ή μπορούν να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία που φροντίζει μια επιχείρηση με καταπιστευματικό τρόπο.

Ανεξάρτητα από το είδος της κάλυψης που μπορεί να χρειαστεί ένα άτομο ή μια εμπορική επιχείρηση, το να έχει τουλάχιστον κάποιο μέτρο προστασίας είναι σοφή κίνηση και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται νομικά από τον κρατικό νόμο.

Σχολιάστε