Η Γαλλία έχει το καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίζονται για ένα σύστημα καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, πολλοί έχουν δει το καναδικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ως πρότυπο. Μόνο λίγοι έχουν κοιτάξει προς τη Γαλλία. Αυτό είναι λάθος για τουλάχιστον 2 λόγους.

Πρώτον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Γαλλία έχει το καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Έχει αναφερθεί ευρέως ότι ο ΠΟΥ βρήκε το γαλλικό σύστημα νούμερο 1, ενώ το καναδικό σύστημα είναι το νούμερο 30 και το αμερικανικό νούμερο 37.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι κατατάξεις του ΠΟΥ περιέχουν στην πραγματικότητα πολλαπλές ταξινομήσεις και οι αριθμοί που αναφέρονται γενικά είναι η κατάταξη με βάση το μέτρο που ο ΠΟΥ ονομάζει κατάταξη OP. Το OP λέγεται ότι μετρά τη “συνολική απόδοση” προσαρμοσμένη ώστε να αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις μιας χώρας με βάση το πόσο καλά θα μπορούσε θεωρητικά να είχε απόδοση. Κατά την αναφορά της κατάταξης 1 για τη Γαλλία, 30 για τον Καναδά και 37 για τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιείται η κατάταξη OP.

Γιατί το γαλλικό σύστημα τα πήγε τόσο καλά στην κατάταξη του ΠΟΥ; Το γαλλικό σύστημα υπερέχει σε 4 τομείς:

  • Παρέχει καθολική κάλυψη
  • Διαθέτει ανταποκρινόμενους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης
  • Οι ασθενείς έχουν ελευθερία επιλογής
  • Η υγεία και η μακροζωία του πληθυσμού

Δεύτερον, θα πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά το γαλλικό σύστημα επειδή έχει περισσότερες ομοιότητες με το σύστημα των ΗΠΑ από ό,τι είτε με το καναδικό είτε με το βρετανικό σύστημα. Πολλοί Αμερικανοί υποθέτουν ότι το γαλλικό σύστημα είναι όπως το σύστημα στη Βρετανία. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια ή πιο προσβλητικό για τους Γάλλους.

Ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το γαλλικό σύστημα βασίζεται τόσο στην ιδιωτική όσο και στην κρατική ασφάλιση. Επίσης, όπως και στην Αμερική, οι άνθρωποι παίρνουν γενικά την ασφάλισή τους μέσω του εργοδότη τους. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ότι όλοι στη Γαλλία έχουν ασφάλιση υγείας. Κάθε νόμιμος κάτοικος Γαλλίας έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη βάσει του νόμου της καθολικής κάλυψης που ονομάζεται la Couverture maladie universelle.

Σύμφωνα με το γαλλικό σύστημα, η ασφάλιση υγείας είναι κλάδος της Κοινωνικής Ασφάλισης ή του Sécurité Sociale. Το σύστημα χρηματοδοτείται κυρίως από τη φορολόγηση των μισθών των εργαζομένων. Ένας υπάλληλος στη Γαλλία θα πληρώσει περίπου το 20% του μισθού του για τη χρηματοδότηση του Sécurité Sociale. Αυτοί οι φόροι αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του κόστους του προγράμματος ασφάλισης υγείας.

Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης προέρχεται από τους αυτοαπασχολούμενους, που πληρώνουν περισσότερα από τους μισθωτούς, και από έμμεσους φόρους για το αλκοόλ και τον καπνό. Τέλος, επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι έναντι άλλων εισοδημάτων, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων.

Οι Γάλλοι μοιράζονται την ίδια αποστροφή για τους περιορισμούς στην επιλογή ασθενών με τους Αμερικανούς. Το γαλλικό σύστημα βασίζεται σε αυτόνομους ιδιώτες ιατρούς και όχι σε μια εθνική υπηρεσία υγείας βρετανικού τύπου. Οι Γάλλοι είναι πολύ απορριπτικοί για το βρετανικό σύστημα που αποκαλούν «κοινωνικοποιημένη ιατρική». Σχεδόν όλοι οι γιατροί στη Γαλλία συμμετέχουν στη δημόσια ασφάλιση υγείας της χώρας, Sécurité Sociale.

Ίσως είναι καιρός να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις γαλλικές ιδέες σχετικά με τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης.

Σχολιάστε