Η σημασία των ασφαλιστικών αναθεωρήσεων

Οι περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται στους ασφαλιστικούς μεσίτες ή τους ασφαλιστές τους όταν υπάρχει ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή τους που απαιτεί νέα ή αναθεωρημένη κάλυψη κινδύνου – ίσως όταν αγοράζουν ένα νέο σπίτι ή είναι ώρα να ανταλλάξουν το παλιό αυτοκίνητο. Ωστόσο, πολύ λιγότεροι θυμούνται να αναθεωρούν την ασφάλισή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα ή όταν συμβαίνουν πιο ανεπαίσθητες αλλαγές στις απαιτήσεις κάλυψης.

Η τακτική αναθεώρηση της ασφάλισής σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι η κάλυψή σας είναι αυτή που περιμένετε να είναι στην ατυχή περίπτωση που πρέπει να υποβάλετε αξίωση. Βοηθά επίσης στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με την κάλυψη και την προληπτική δράση για την ελαχιστοποίηση του κόστους ασφάλισής σας.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιστάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν τις απαιτήσεις κάλυψης και να ζητήσουν μια κλήση σε έναν επαγγελματία ασφάλισης για έλεγχο. Τα παρακάτω παραδείγματα προσδιορίζουν ορισμένες από τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να θέλετε να ελέγξετε την κάλυψή σας:

 • Ανακαινίσεις – Εάν κάνετε ανακαινίσεις στο σπίτι σας, είναι πιθανό να αυξήσετε και την αξία του. Είτε πρόκειται για μια καινούργια κουζίνα, μπάνιο, πισίνα ή ακόμα και ακριβό εξωραϊσμό, θυμηθείτε να ελέγξετε τα όρια του συμβολαίου σας για να βεβαιωθείτε ότι παραμένουν επαρκή σε περίπτωση ασφαλισμένης απώλειας. Εάν ανακαινίσατε πρόσφατα το υπόγειό σας, σημειώστε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό η ασφάλιση ζημιών από το νερό να πρέπει να επανεξεταστεί.
 • Συσσωρεύσατε περιουσιακά στοιχεία – Έχετε κάνει απογραφή σπιτιού τελευταία; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερα προσωπικά υπάρχοντα από όσα νομίζουν. Η εκτίμηση της συνολικής αξίας του περιεχομένου σας είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι τα όριά σας είναι επαρκή.
 • Έχετε αγοράσει ένα αντικείμενο υψηλής αξίας – Θυμηθείτε ότι ορισμένα από τα προσωπικά σας υπάρχοντα πρέπει να προγραμματιστούν για να καλύπτονται σωστά. Κοσμήματα, αντίκες, συλλεκτικά αντικείμενα, συλλογές κρασιών και έργα τέχνης είναι μερικά παραδείγματα κομματιών που μπορεί να απαιτούν πρόσθετη κάλυψη.
 • Έχουν γίνει διαθέσιμες νέες καλύψεις – Ο ασφαλιστικός κλάδος προσαρμόζεται συχνά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και προσφέρει κάλυψη σε τομείς που δεν είχε στο παρελθόν. Για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, η ασφάλιση για ζημιές από την ξηρά από το νερό και ζητήματα επισκευής σπιτιού (όπως σπασμένοι φούρνοι) είναι πρόσφατα διαθέσιμη από ορισμένους ασφαλιστές, σε ορισμένες περιοχές. Επιπλέον, διατίθενται ασφάλιση νομικών εξόδων, ταξιδιωτική ασφάλιση και ασφάλιση κατοικίδιων από μεσίτες που θέλουν να καλύψουν περισσότερους κινδύνους και τις ασφαλιστικές σας ανάγκες.
 • Οι νόμοι αλλάζουν για να σας δίνουν περισσότερες ή λιγότερες επιλογές – Οι αλλαγές στα προνόμια τροχαίου ατυχήματος σημαίνουν ότι πρέπει να αναθεωρήσετε τις επιλογές σας.
 • Γίνεστε επιλέξιμοι για πρόσθετες εκπτώσεις – Αλλαγές στις προσωπικές σας συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν την καταλληλότητά σας για εκπτώσεις πολιτικής. Για παράδειγμα, εάν εγκαταστήσετε ένα σύστημα συναγερμού, πιθανότατα δικαιούστε έκπτωση στην πολιτική του ιδιοκτήτη του σπιτιού σας. Εάν χρησιμοποιείτε ελαστικά χιονιού στο όχημά σας, πολλοί ασφαλιστές προσφέρουν έκπτωση στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου σας. Εάν περάσετε την ηλικία των 50-55 ετών, ενδέχεται να δικαιούστε εκπτώσεις για ενήλικες οδηγούς.
 • Αν αλλάξετε δουλειά και έχετε μικρότερη μετακίνηση – Θα πρέπει να το αναφέρετε στον ασφαλιστικό σας μεσίτη, καθώς η λιγότερη οδήγηση συνήθως σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο και λιγότερο ακριβά ασφάλιστρα. Εάν έχετε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, μπορεί επίσης να δικαιούστε χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης.
 • Έχετε ξεκινήσει μια επιχείρηση στο σπίτι – Μια διαφορετική χρήση του σπιτιού σας, εκτός από την αυστηρά οικιστική, μπορεί να απαιτεί επιχειρηματική ασφάλιση για την ορθή κάλυψη των κινδύνων αστικής ευθύνης.
 • Οι προσωπικές σας συνθήκες αλλάζουν – Εάν παντρεύεστε ή έχετε παιδιά, ίσως θελήσετε να αναθεωρήσετε την κάλυψή σας για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα κάλυψής σας είναι επαρκή για τη φροντίδα των εξαρτώμενων ατόμων σας σε περίπτωση ατυχήματος.
 • Το παιδί σας παίρνει άδεια οδήγησης – Ελέγχετε πάντα εάν το παιδί σας μπορεί να προστεθεί στο συμβόλαιό σας. Είναι συχνά η λιγότερο δαπανηρή επιλογή για την ασφάλιση της οδήγησης. Εάν πάρουν το δικό τους αυτοκίνητο, πιθανότατα δικαιούστε έκπτωση για πολλά αυτοκίνητα.
 • Εάν το παιδί σας φύγει για να πάει στο κολέγιο ή στο πανεπιστήμιο – Ελέγξτε εάν η κάλυψη των ιδιοκτητών του σπιτιού σας μπορεί να επεκταθεί για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του παιδιού σας ενώ λείπει στο σχολείο. Μπορεί να είναι πιο αποδοτικό από την αγορά ενός αυτόνομου ασφαλιστηρίου συμβολαίου ενοικιαστών.
 • Εάν δεν έχετε κάνει έλεγχο ασφάλισης για περισσότερο από ένα χρόνο – Τα επίπεδα κάλυψής σας ενδέχεται να μην είναι ενημερωμένα. Ένα βασικό παράδειγμα αυτού είναι η ασφάλιση του σπιτιού σας. Οι αξίες των ακινήτων και το κόστος αντικατάστασης μπορούν εύκολα να αυξηθούν σε σημείο που τα υπάρχοντα όρια κάλυψης δεν επιτρέπουν την ολική ανακατασκευή του σπιτιού σας σε περίπτωση συνολικής απώλειας.

Το να αφιερώνετε χρόνο για να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό σας επαγγελματία είναι πάντα καλός χρόνος. Ακόμα κι αν δεν εξοικονομήσετε τα έξοδα ασφάλισής σας μετά την κλήση, δεν υπάρχει υποκατάστατο για την κάλυψη που περιμένετε όταν μια απαίτηση είναι απαραίτητη. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι διάρκειας ενός έτους, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό σας επαγγελματία πριν ανανεώσετε την ετήσια κάλυψή σας.

Σχολιάστε