Νόσος Lyme σε σκύλους και ανθρώπους

Είναι καλοκαίρι και αυτό σημαίνει βόλτες στο δάσος, κάμπινγκ και όλα εκείνα τα υπέροχα ταξίδια σε μονοπάτια της φύσης απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα και τους ήχους της φύσης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές κρύβεται ένα δυσάρεστο τσιμπούρι που μπορεί να προκαλέσει τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα την ευκαιρία να αρρωστήσουν πολύ.

Είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα δάγκωμα από μολυσμένο τσιμπούρι και δεν ενδιαφέρει ποιος είσαι άνθρωπος ή σκύλος. Αυτό το πρόβλημα εμφανίστηκε γύρω στο 1975 όταν μια ομάδα παιδιών σε ένα Lyme, Conn., υπέστη μια σοβαρή εστία συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτή η ασυνήθιστη ομαδοποίηση οδήγησε τελικά τους ερευνητές να εντοπίσουν τη βακτηριακή αιτία το 1982 και έτσι οδήγησε στο όνομα «νόσος του Lyme». Το 1984 βρήκε τον δρόμο του στον πληθυσμό των σκύλων και έκτοτε έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Είναι μια σοβαρή και θανατηφόρα ασθένεια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ένας πάροχος ασφάλισης κατοικίδιων ζώων (Veterinary Pet Insurance) το 2008, η νόσος του Lyme είναι η πιο κοινή λοιμώδης νόσος των σκύλων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το 40% όλων των αξιώσεων που έλαβε η Veterinary Pet Insurance ήταν για μολυσματικές ασθένειες που γεννήθηκαν από κρότωνες. Η νόσος του Lyme, η ερλιχίωση (που προκαλείται από το τσιμπούρι του Brown Dog και το τσιμπούρι του μοναχικού αστεριού, η μόλυνση εισέρχεται στα λευκά αιμοσφαίρια και προκαλεί αναιμία και άλλες επιπλοκές) και η αναπλάσμωση (που προκαλείται από τσιμπούρια ελαφιού, η ασθένεια είναι παρόμοια με τη νόσο του Lyme) είναι μεταξύ των τριών κορυφαίες μολυσματικές ασθένειες κροτώνων.

Ποια είναι η αιτία; Τα θερμότερα κλίματα, η αστικοποίηση και η αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών και των ελαφιών είναι οι κύριες αιτίες. Ένα θηλυκό τσιμπούρι μπορεί να γεννήσει περίπου 3.000 αυγά ανά εποχή και μόλις εγκατασταθεί ο πληθυσμός των κροτώνων υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αφαίρεσή τους. Κάποτε μια ασθένεια που είχε εγκατασταθεί σε λίγες περιοχές έχει καταφέρει τώρα να κινηθεί σε ολόκληρη τη βορειοανατολική, τη μεσοδυτική και σε περιοχές της Καλιφόρνια και του Όρεγκον.

Τι είναι η νόσος του Lyme; Είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Borrelia burgdorferi, το οποίο μεταδίδεται στην κυκλοφορία του αίματος από το σάλιο του μολυσμένου τσιμπουριού μέσω ενός παρατεταμένου δαγκώματος. Δεν μπορεί να μεταδοθεί από σκύλο σε σκύλο ή στον άνθρωπο από σκύλο. Προέρχεται από το ίδιο το τσίμπημα τσιμπουριού και αντιδρά διαφορετικά στους ανθρώπους από ότι στους σκύλους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μόνο δύο κρότωνες είναι γνωστό ότι φέρουν αυτό το βακτήριο, το τσιμπούρι μαυροπόδι, που βρίσκεται στις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες και το δυτικό τσιμπούρι με μαυροπόδι που βρίσκεται μόνο στις δυτικές πολιτείες. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλα τσιμπούρια που φέρουν

διαφορετικοί τύποι βακτηρίων, αλλά μόνο αυτά τα δύο τσιμπούρια φέρουν τη νόσο του Lyme.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Lyme στους σκύλους; Είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός, δυσφορία στα άκρα, χωλότητα, πρήξιμο στις αρθρώσεις, έλλειψη ενέργειας και απώλεια όρεξης. Δεδομένου ότι αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά σε πολλές άλλες ασθένειες των σκύλων, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσδιοριστεί η πραγματική αιτία των προβλημάτων. Η νόσος του Lyme μπορεί να διαρκέσει έως και 5 μήνες μετά την έκθεση στην επιφάνεια.

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει εάν ένας σκύλος έχει εκτεθεί στα βακτήρια και μπορεί να ξεκινήσει θεραπεία. Οι σκύλοι συνήθως λαμβάνουν θεραπεία με αντιβιοτικό (συνήθως δοξυκυκλίνη) και θα αρχίσουν να παρουσιάζουν βελτίωση εντός λίγων ημερών μετά τη λήψη της θεραπείας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένα σκυλιά μπορούν να τεστάρουν θετικά για τη νόσο και δεν φαίνονται ποτέ άρρωστα, καθώς το σώμα τους είναι ικανό να καταπολεμήσει τα βακτήρια. Συνιστάται ωστόσο, εάν ο σκύλος σας βγει θετικός και πολλές άλλες δοκιμές δείχνουν το ίδιο αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να υποβληθείτε σε θεραπεία στον σκύλο σας, αλλά αυτό είναι θέμα προσωπικής κρίσης.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου του Lyme στους σκύλους; Η νόσος του Lyme δεν προκαλεί μόνιμη αρθρίτιδα σε σκύλους. Ο τύπος της αρθρίτιδας ή της χωλότητας που προκαλείται από αυτή την ασθένεια είναι η μη διαβρωτική αρθρίτιδα. δεν προκαλεί βλάβη στο οστό. Το πρήξιμο και η χωλότητα θα υποχωρήσουν με τη θεραπεία.

Το πιθανό πρόβλημα που σχετίζεται με τη νόσο του Lyme είναι οι επιπλοκές των νεφρών εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι μοιραία για τον σκύλο σας. Είναι απαραίτητο να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να κάνει μια τακτική ανάλυση ούρων εάν ο σκύλος σας έχει έρθει σε επαφή με τη νόσο του Lyme.

Η νόσος του Lyme είναι μια επικίνδυνη ασθένεια, αλλά όταν πιαστούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν οι περισσότεροι σκύλοι επιτυγχάνουν πλήρη ανάρρωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Lyme στους ανθρώπους; Η νόσος του Lyme στους ανθρώπους επηρεάζει διαφορετικές περιοχές του σώματος καθώς εξελίσσεται. Το μέρος όπου το τσιμπούρι δάγκωσε τον άνθρωπο συνήθως προκαλεί κοκκινωπό εξάνθημα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Ιατρικά περιγράφεται σε τρεις φάσεις ως: (α) μια πρώιμη εντοπισμένη ασθένεια με φλεγμονή του δέρματος. (β) πρώιμα προβλήματα της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παράλυση και μηνιγγίτιδα και (γ) αργότερα μια ασθένεια που προκαλεί βλάβη στα κινητικά και αισθητήρια νεύρα και φλεγμονή του εγκεφάλου καθώς και αρθρίτιδα.

Πολλοί άνθρωποι δεν θυμούνται καν ένα δάγκωμα τσιμπουριού, καθώς ορισμένα τσιμπούρια μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο η περίοδος στο τέλος αυτής της πρότασης. Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν κοκκινωπό εξάνθημα, αλλά ακόμη και το εξάνθημα θα εξαφανιστεί από μόνο του χωρίς καμία θεραπεία. Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα που μοιάζουν με τη γρίπη και πιθανά διογκωμένους αδένες και πονοκέφαλο. Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, «ξεπερνάτε» αυτά τα πράγματα χωρίς τη βοήθεια του γιατρού σας και εδώ αρχίζει η σοβαρότητα αυτής της ασθένειας.

Καθώς τα βακτήρια εξαπλώνονται στο σώμα σας, αρχίζουν να επηρεάζουν τον καρδιακό μυ προκαλώντας και φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και καρδιακή ανεπάρκεια. Το νευρικό σύστημα μπορεί να αναπτύξει παράλυση του προσώπου, μη φυσιολογικές αισθήσεις λόγω της νόσου των περιφερικών νεύρων, μηνιγγίτιδα και σύγχυση. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί επίσης να αναπτύξετε χρόνια αρθρίτιδα και να υποφέρετε από άγχος και κατάθλιψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου του Lyme στον άνθρωπο; Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου είναι γνωστή η νόσος του Lyme και εμφανιστείτε στο ιατρείο με το συνηθισμένο κόκκινο εξάνθημα, η διάγνωση είναι απλή. Εάν σας έχει δαγκώσει τσιμπούρι, ενημερώστε οπωσδήποτε το γιατρό σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς ο γιατρός σας να γνωρίζει εάν έχετε δαγκωθεί ή εάν έχετε βρεθεί σε περιοχή όπου είναι γνωστή η νόσος του Lyme, θα εξετάσει το ιστορικό σας και θα δοκιμάσει τη διαδικασία εξάλειψης για να αποκλείσει ορισμένες ασθένειες. Οι εξετάσεις αίματος δεν είναι σημαντικές στα αρχικά στάδια της νόσου, αν και μπορεί να είναι χρήσιμες στα μεταγενέστερα στάδια. Επί του παρόντος, το καλύτερο τεστ είναι αυτό που ονομάζεται τεστ αντισωμάτων προσδιορισμού Western Blot.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Lyme στους ανθρώπους; Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος του Lyme αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά που λειτουργούν πολύ καλά στα αρχικά στάδια της νόσου. Εάν η νόσος έχει εξελιχθεί απαρατήρητη για λίγο, ίσως χρειαστεί να ληφθούν κάποια ενδοφλέβια φάρμακα και μπορούν επίσης να χορηγηθούν αναλγητικά φάρμακα.

Πώς προστατεύετε τον σκύλο σας και τον εαυτό σας; Δεδομένου ότι τα σκυλιά μεταφέρουν τσιμπούρια στο σπίτι, είναι συνετό να ελέγχετε το σκυλί σας κάθε φορά που μπαίνει μέσα. Ο έλεγχος κροτώνων γίνεται απλώς περνώντας από τη γούνα του σκύλου σας και αποχωρίζοντάς τον με τα δάχτυλά σας. Ξεκινήστε από τα αυτιά και το κεφάλι ενώ κατεβαίνετε, στο μαύρο σκυλί χρησιμοποιήστε έναν φακό για να δείτε τα τσιμπούρια. Αν βρείτε ένα μην σταματήσετε καθώς μπορεί να βρείτε περισσότερα, τα τσιμπούρια αγαπούν την παρέα. Χρησιμοποιήστε λίγη κολλητική ταινία για να αφαιρέσετε το τσιμπούρι ή χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκια για να βεβαιωθείτε ότι αφαιρείτε ολόκληρο το τσιμπούρι, τα πόδια και όλα. Μην προσπαθήσετε να τα κάψετε με σπίρτο ή τσιγάρο.

Κρατήστε το γρασίδι σας κομμένο. κόψτε τους θάμνους γύρω από το σπίτι σας ώστε να έχουν την ευκαιρία να πάρουν λίγο ήλιο. Τα τσιμπούρια αγαπούν τα υγρά σκοτεινά μέρη. Εάν ζείτε κοντά σε μια δασώδη περιοχή, κρατήστε την περιοχή γύρω από το σπίτι σας απαλλαγμένη από τη βούρτσα ανάπτυξης. μια πέτρινη ή σάπια διαδρομή που περιβάλλει την περιοχή είναι μια καλή ιδέα.

Χρησιμοποιήστε προληπτικά για ψύλλους και κρότωνες όλο το χρόνο. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου επικρατούν τα τσιμπούρια της νόσου του Lyme, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την πρόληψη της νόσου. Ένα εμβόλιο μαζί με το προληπτικό για ψύλλους και τσιμπούρια θα βοηθήσει πολύ στην προστασία του σκύλου σας. Αν και είναι γνωστό ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν πάντα, αξίζει να τα δοκιμάσετε. Τα εμβόλια χορηγούνται συνήθως δύο φορές, με διαφορά λίγων εβδομάδων και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο και συνιστώνται εάν ζείτε σε περιοχές γνωστές για τη νόσο.

Όσον αφορά εμάς τους ανθρώπους, φοράτε προστατευτικά μακριά παντελόνια, μακριά μανίκια και μπότες, εάν βγαίνετε στο δάσος και αν σηκώσετε ένα τσιμπούρι, φροντίστε να το αφαιρέσετε αμέσως. Ο ψεκασμός ενός εντομοαπωθητικού που περιέχει DEET θα βοηθήσει επίσης. Εάν κολλήσετε ένα τσιμπούρι και το αφαιρέσετε, αποθηκεύστε τον ένοχο σε ένα βάζο, ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί, καθώς δεν φέρουν όλα τα τσιμπούρια τη νόσο του Lyme. Χρειάζονται περίπου 48 ώρες από τη στιγμή που ένα τσιμπούρι προσκολληθεί σε εσάς ή στο σκυλί σας για να μεταδώσει τα βακτήρια, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να ελέγξετε τον εαυτό σας και τον σκύλο σας. Όσο πιο γρήγορα τα αφαιρέσετε τόσο καλύτερα είστε και οι δύο.

Σχολιάστε