Πώς να φροντίσετε τον σκύλο σας

Θα είναι εκεί δίπλα σας, ως αγαπημένος σας σύντροφος – θα σας προσφέρει προστασία αν ποτέ παρουσιαστεί η ανάγκη. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων με τη σειρά τους πρέπει να γνωρίζουν πώς να φροντίζουν τον σκύλο τους και να είναι υπεύθυνοι για αυτό. Οι ανάγκες του σκύλου είναι απλές και εύκολες στην παρακολούθηση. Όταν τα κουτάβια επιστρέφουν στο σπίτι χρειάζονται πολλή αγάπη και προσοχή. Στην αρχή μπορεί να αγχωθούν λίγο, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που βρίσκονται μακριά από τη μητέρα τους και τα συγγενή τους. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης, ενσωματώνοντας γενικά το νέο σας κατοικίδιο στην οικογένειά σας και διδάσκοντάς του να σχετίζεται με ανθρώπους και άλλα ζώα μέσα από ήπιο παιχνίδι, αλληλεπίδραση και ευχάριστες συναντήσεις με οικογενειακούς φίλους και κατοικίδια

Ένα περιβάλλον χωρίς άγχος για το κουτάβι σας

Προσπαθήστε να αποφύγετε ξαφνικούς δυνατούς θορύβους, όπως παιδικά ουρλιαχτά ή χτυπήματα στις πόρτες. Περιορίστε επίσης τους επισκέπτες που έχει το νέο σας κουτάβι – επιτρέποντάς του σταδιακά να συνηθίσει σε όλο και πιο περίεργα πρόσωπα.

Παρέχετε ένα ζεστό άνετο κρεβάτι – ή εναλλακτικά ένα χαρτόκουτο με πολλές στρώσεις εφημερίδας και μια κουβέρτα που πλένεται από πάνω. Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας θα εξακολουθεί να ταιριάζει σε αυτό καθώς μεγαλώνει. Τοποθετήστε το κρεβάτι του κουταβιού στο σημείο που θέλετε να κοιμάται ως ενήλικος ή ενήλικος σκύλος – συνήθως το καλύτερο μέρος θα ήταν μια ήσυχη, ιδιωτική γωνιά. Για τις πρώτες νύχτες – περίοδος καθίζησης – ένα αφράτο παιχνίδι και ένα ζεστό (όχι ζεστό) μπουκάλι νερό που θα τοποθετηθεί κάτω από το κρεβάτι θα σας βοηθήσουν. Το κουτάβι μπορεί να είναι θορυβώδες και αγχώνεται τη νύχτα αμέσως μετά το χωρισμό από τα συγγενή του. Ένα χαμηλό ραδιόφωνο ή ένα ρολόι που χτυπάει μπορεί να το καταπραΰνει.

Όταν το κουτάβι είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας – δώστε του πολλή σωματική επαφή και μιλήστε στο κουτάβι σας με απαλή φωνή για να εκφράσετε τη φιλία του και με σκληρή φωνή για να εκφράσετε την αποδοκιμασία οποιασδήποτε από τις ανεπιθύμητες ενέργειές του.

Κρατήστε το κουτάβι σας ασφαλές

Τα παρακάτω είναι πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την προετοιμασία για την άφιξη ενός νέου κουταβιού. Κλειδώστε τα χημικά οικιακής χρήσης και κήπου.- Βεβαιωθείτε ότι τα ηλεκτρικά καλώδια δεν είναι προσβάσιμα.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε χλοοκοπτικά, skateboard, λεπίδες κυλίνδρων ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο πράγμα.

Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι δεν μπορεί να περάσει από καμία περίφραξη πισίνας.

Διδάσκοντας στο κουτάβι σας τους κανόνες του σπιτιού

Το νεότερο μέλος της «οικογενειακής αγέλης» πρέπει να μάθει ότι είστε ο αρχηγός της αγέλης και ότι είναι ο κάτω σκύλος της αγέλης. Μόλις το νέο κουτάβι αναγνωρίσει τη θέση του στην οικογενειακή ιεραρχία, θα είναι πιο χαρούμενο και θα εκπαιδεύεται εύκολα να υπακούει στις εντολές. Το κουτάβι θα κοιτάξει τον αρχηγό της αγέλης του για να το προστατεύσει και να πάρει αποφάσεις για αυτό.

Διατροφικές ανάγκες

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε ταΐζοντας το κουτάβι σας με την ίδια δίαιτα που έτρωγε πριν γίνει μέλος της οικογένειάς σας. Μπορείτε να εισάγετε οποιεσδήποτε αλλαγές αργά για αρκετές ημέρες για να αποφύγετε την πρόκληση πεπτικών διαταραχών. Συνιστώνται εμπορικές τροφές για κουτάβια και αργότερα εμπορικές τροφές για ενήλικες – μια καλά ισορροπημένη ξηρή τροφή καλής ποιότητας είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παροχή φρέσκου καθαρού νερού. Ένα βαθύ μπολ από ανοξείδωτο ή πήλινο θα κρατήσει το νερό πιο δροσερό και το καλοκαίρι μπορεί να προστεθεί πάγος στο νερό.

Παίξτε χρόνο με το Pet Dog σας

Στα κουτάβια αρέσει να παίζουν και αυτό τα βοηθά να μεγαλώνουν και να μαθαίνουν. Τις πρώτες μέρες, όταν παίζουν μεταξύ των συγγενών τους, τους δίνει άσκηση και είναι ο τρόπος με τον οποίο ανταγωνίζονται για την παραγγελία τους στο τσούρμο. Μην είστε σκληροί με το κουτάβι σας – αλλά είναι επίσης σημαντικό σε αυτά τα πρώτα στάδια το κουτάβι σας να μάθει ότι τα μέλη της οικογένειας είναι κυρίαρχα. Το μάσημα βοηθά τα κουτάβια στην οδοντοφυΐα – αλλά είναι επίσης ένας τρόπος διερεύνησης του περιβάλλοντός τους. Αυτή η ανάγκη ικανοποιείται εύκολα με μασώμενα αντικείμενα και παιχνίδια. Βεβαιωθείτε ότι δεν μοιάζουν με αντικείμενα που δεν θέλετε να μασηθούν, για παράδειγμα πώς διακρίνει το κουτάβι μεταξύ του παλιού του παπουτσιού και όλων των άλλων παπουτσιών του νοικοκυριού;

Εκπαίδευση Puppy Dog Potty

Προβλέψτε τις ανάγκες τουαλέτας. Βγάλτε το κουτάβι σας έξω μόλις ξυπνήσει, καθώς και πριν και μετά από κάθε γεύμα. Πηγαίνετε ακριβώς έξω με το κουτάβι σας – αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μεταφέρετέ το σε μια συγκεκριμένη περιοχή του κήπου και περιμένετε μέχρι να τελειώσει – πάντα επαινείτε το κουτάβι μετά.

Η σημασία της άσκησης του κατοικίδιου σκύλου σας

Ένα αναδιπλούμενο λουρί είναι ιδανικό για ένα κουτάβι, με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείτε να αναγκάσετε το κουτάβι να ασκηθεί υπερβολικά. Τα ενήλικα σκυλιά χρειάζονται επίσης άσκηση και παιχνίδι – το να περπατάς έναν σκύλο καθημερινά είναι υπέροχο ή να παίζεις στο πάρκο με μια μπάλα ή ραβδί. Εάν η καθημερινή είναι πολύ δύσκολη για να τη διαχειριστείτε, προσπαθήστε τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Περιποίηση του σκύλου σας

Συνηθίστε τον νέο σας σκύλο να τον περιποιούνται, να τον χειρίζονται και να τον εξετάζουν το συντομότερο δυνατό. Ο εξοπλισμός περιποίησης πρέπει να περιλαμβάνει βούρτσα και χτένα σκύλου. Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα όπου εξετάζετε το στόμα, τα δόντια, τα μάτια, τα αυτιά, την κοιλιά, τα πόδια και άλλα μέρη της ανατομίας του σκύλου σας και παρόλο που μπορεί να μην χρειάζεται περιποίηση κάντε το ούτως ή άλλως. Εάν ο σκύλος σας περιποιείται τακτικά, θα χρειαστεί να τον πλύνετε μόνο εάν λερωθεί ή μυρίζει. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε χλιαρό νερό και να δώσετε στο σκύλο πρώτα μια βούρτσα. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο σαμπουάν για σκύλους και στεγνώστε το με τη δική του ειδική πετσέτα σκύλου, πριν κρυώσει. Τα νύχια πρέπει να κόβονται όπως χρειάζεται ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου και την επιφάνεια στην οποία συνήθως περπατάει ο σκύλος. Εάν είναι μια σκληρή επιφάνεια που περπατούν στα νύχια θα φθαρούν φυσικά. Διατίθενται ειδικά νυχοκόπτες για σκύλους – εάν δεν είστε σίγουροι για αυτήν τη διαδικασία, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας ή έναν περιποιητή σκύλου να σας δείξει τη διαδικασία.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα θα διασφαλίσετε ότι εσείς, η οικογένειά σας και η πιο πρόσφατη έκδοση της οικογένειας θα περάσετε χαρούμενες, υγιείς και ικανοποιητικές στιγμές μαζί.

http://www.pet-library.com

(γ) Από την Katharine Logan, 2005

Σχολιάστε