Τι γνωρίζετε για την κατάθλιψη των σκύλων;

Η τυπική αντίδραση όταν ένα άτομο έρχεται αντιμέτωπο με έναν σκύλο που παρουσιάζει έντονες αλλαγές συμπεριφοράς όπως έλλειψη όρεξης ή ενδιαφέροντος για τις συνήθεις δραστηριότητές του, καμία απάντηση στα προηγούμενα συναρπαστικά ερεθίσματα ή άλλη άτυπη συμπεριφορά είναι να «διαγνώσει» το κατοικίδιο με κατάθλιψη σκύλου. . Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι από τα παραπάνω στο δικό σας ζώο;

Αν και υπάρχουν ομοιότητες και στα δύο, κατάθλιψη ανθρώπου και σκύλου, είναι σημαντικό να μην τα συγχέουμε τόσο εύκολα.

Όταν, ως άνθρωποι, αντιμετωπίζουμε ορισμένες καταστάσεις στη ζωή μας, πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε πώς να τις χειριστούμε σωστά και μπορεί να πέσουμε σε μια καταθλιπτική κατάσταση αρκετά εύκολα. Στην πραγματικότητα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας, η κατάθλιψη έχει γίνει μια από τις πιο συχνά διαγνωσμένες αντιδράσεις.

Ποια είναι μερικά από αυτά τα προβλήματα; Πιστεύω ότι μπορούμε να αναφέρουμε μόνο μερικά και ίσως αναγνωρίσετε μερικά από αυτά που υπάρχουν στη ζωή σας καθώς διαβάζετε:

  • Στρες
  • Απώλεια εργασίας
  • Απώλεια αγαπημένου προσώπου
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ δυσκολιες
  • Έλλειψη ευκαιριών
  • Προβλήματα σχέσεων
  • Προβλήματα στη δουλειά και φόβος μήπως την χάσεις
  • Ασθένεια

Αν μπορούμε απλώς να σκεφτούμε έναν κοινό παρονομαστή σε όλα τα παραπάνω, έρχεται στο μυαλό η έννοια «αλλαγή»; Όταν τα πράγματα λειτουργούν σωστά, δεν χρειάζεται να νιώθεις διαφορετικά, σωστά; Λοιπόν, μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά δεν θέλω να πάω εκεί τώρα, γιατί δεν είναι το θέμα.

Η Bonnie Beaver, DVM, εκτελεστική διευθύντρια του Αμερικανικού Κολλεγίου Κτηνιατρικών Συμπεριφοριστών, είπε ότι οι κτηνίατροι δεν γνωρίζουν πραγματικά αν οι σκύλοι υποφέρουν από κατάθλιψη με τον ίδιο τρόπο που υποφέρουν οι άνθρωποι. «Είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε γιατί δεν μπορούμε να τους ρωτήσουμε», είπε ο Beaver, ο οποίος είναι επίσης ειδικός κτηνίατρος στη συμπεριφορά των ζώων στην κλινική μικρών ζώων στο Texas A&M University College of Veterinary Medicine. «Αλλά στην κλινική πράξη, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου αυτή είναι η μόνη εξήγηση».

Ο Beaver είπε ότι, αν και δεν είναι ασυνήθιστο τα κατοικίδια να κατεβαίνουν, ειδικά σε περιόδους αλλαγής, είναι σπάνιο τα σκυλιά να υποφέρουν από μακροχρόνια κατάθλιψη.

Αναφέραμε παραπάνω μερικές από τις πιο συνηθισμένες αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Ποια είναι αυτά που επηρεάζουν τα αγαπημένα μας κατοικίδια; Θυμηθείτε την αλλαγή.

Πριν μπούμε στο θέμα της κατάθλιψης του σκύλου καθεαυτή, το πρώτο πράγμα που πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου όταν παρατηρούμε αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου μας είναι να εξετάσουμε πιθανές ιατρικές, σε αυτήν την περίπτωση, κτηνιατρικές καταστάσεις. Μπορεί να μπερδεύουμε πολύ εύκολα τα σήματα και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το τρομερό λάθος είναι απλός: απορρίψτε τα φυσικά προβλήματα.

Τα σκυλιά μας, ειδικά αν είναι μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα, συνηθίζουν σε έναν «τρόπο ζωής» που τους διδάσκουμε: τις ώρες ταΐσματος, την άσκηση, το παιχνίδι, στιγμές για να δείξουν στοργή και να απολαύσουν με την οικογένεια, ταξίδια και ίσως άλλο σκύλο. συντρόφους.

Εάν κάποιο από αυτά αλλάξει με σημαντικό τρόπο, οι σκύλοι μας μπορεί να αντιδράσουν με κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα και να θεωρηθούν αμέσως ως μέρος της οικογένειας της κατάθλιψης των σκύλων. Πάρτε για παράδειγμα, εάν υπήρχαν πάντα περισσότεροι από ένας σκύλοι στο σπίτι και ένας από αυτούς πεθάνει ξαφνικά. Εάν εσείς, ως ιδιοκτήτης, θρηνείτε για το θάνατο του κατοικίδιου ζώου σας, τι πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί στον φίλο του; Τίποτα διαφορετικό, με την εξαίρεση ότι δεν μπορεί να μας πει άμεσα πόσο υφίσταται την ίδια απώλεια. Αυτό που κάνει είναι να μας δείχνει στη συμπεριφορά του, δηλαδή την κατάθλιψη.

Ας εξετάσουμε άλλες πιθανές και κοινές αλλαγές που συμβαίνουν χωρίς καν να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να επηρεάσουν το κατοικίδιό μας. Απλώς παίρνουμε την απόφαση και αυτό είναι. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, αποφασίζουμε να φέρουμε ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι μας ή αν είμαστε ελεύθεροι και ο σκύλος μας έχει συνηθίσει να είναι μόνος μαζί μας, τώρα ερωτευόμαστε και ένα νέο άτομο γίνεται ξαφνικά μέρος του νοικοκυριού. Αν ήμασταν παντρεμένοι χωρίς παιδιά και μόλις φτάσει ένα, αυτό είναι επίσης μια πολύ άμεση και σημαντική αλλαγή στη ζωή του σκύλου μας που πρέπει να σκεφτούμε και να είμαστε εκεί για να τον βοηθήσουμε να τα συνηθίσει.

Ας υποθέσουμε, και πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έχουν τεκμηριωθεί, ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου είναι αυτός που περνά. Δεν πρόκειται να μπούμε καν στις περιπτώσεις που υπάρχει ιδιοκτήτης και σκύλος, αλλά δεν υπάρχει πραγματική σχέση εκεί. Ο σκύλος είναι απλώς ένα όργανο και αυτό είναι. Μιλάμε για την αληθινή σχέση που πρέπει πάντα να υπάρχει μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου, αυτή που βασίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό και τη συντροφικότητα. Εάν συμβαίνει αυτό και ο ιδιοκτήτης πεθάνει, το ζώο θα αντιδράσει σε αυτόν τον θάνατο με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε όταν χάσουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Θα δείξει σημάδια αυτού που ονομάζουμε κατάθλιψη του σκύλου.

Όπως και οι άνθρωποι, παρόλο που πιστεύω ότι γίνεται με πολύ δυσανάλογο τρόπο, οι σκύλοι μπορούν επίσης να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψή τους όταν τίποτα άλλο δεν φαίνεται να λειτουργεί, αλλά αυτό θα πρέπει σίγουρα να είναι το τελευταίο βήμα που πρέπει να κάνουμε.

Χρησιμοποιώντας βασικές ψυχολογικές αρχές, έχετε κατά νου να μην δείχνετε απλώς αγάπη και στοργή ως μέσο για να βοηθήσετε τον σκύλο να ξεπεράσει την κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε, γιατί θα ανταμείψετε την καταθλιπτική κατάσταση και ο σκύλος μπορεί να το μπερδέψει με αυτό που είναι κατάλληλο. Κάντε το αντίθετο, δηλαδή δημιουργήστε καταστάσεις που μπορεί να είναι ευχάριστες για τον σκύλο και ενισχύστε κάθε θετική αντίδραση που έχει. Με αυτόν τον τρόπο, η σύνδεση που θα δημιουργηθεί θα είναι η σωστή και θα απολαύσετε ξανά την παρέα του αγαπημένου σας κατοικίδιου.

Σχολιάστε