Τι θα γινόταν αν η ασφάλιση υγείας ήταν σαν την ασφάλιση αυτοκινήτου;

Θεωρήστε το σώμα σας ένα αυτοκίνητο με πόδια, μια μονάδα μεταφοράς πεζών. Τα πόδια σας είναι οι τροχοί σας, το φαγητό είναι η βενζίνη σας, ο σκελετός σας είναι το σασί σας, τα μάτια σας είναι οι προβολείς σας. Βασικά, το σώμα σας είναι μια μηχανή υψηλής τεχνολογίας.

Κάθε μηχάνημα απαιτεί συντήρηση. Οι άνθρωποι περιμένουν να πληρώσουν κάτι για να διατηρήσουν τα αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας σε κατάσταση λειτουργίας. Οι οδηγοί πληρώνουν για βενζίνη, για ελαστικά, για αλλαγές λαδιών. Είναι απλά ένα γεγονός της ζωής. Γιατί να μαζέψετε τα πράγματα εμπλέκοντας την ασφάλιση; Σίγουρα είναι γρηγορότερο – και φθηνότερο – να αφήσετε την ασφάλιση έξω από την εξίσωση.

Έτσι θα πρέπει να είναι με την ασφάλιση υγείας. Πληρώνετε για τα μικρά πράγματα, τα ταξίδια στο γιατρό, τα φάρμακα ρουτίνας, τα γυαλιά κ.λπ. – ίσως χίλια δολάρια το χρόνο. Για μεγάλα αντικείμενα εισιτηρίων ξεκινά η ασφάλειά σας.

Η ασφάλιση θα είναι για πράγματα πέρα από τον έλεγχό σας, ας πούμε ατυχήματα ή σοβαρές λοιμώξεις. Ή ίσως θέλετε να αγοράσετε μια εγγύηση “ανταλλακτικών και εργασίας”, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τον κινητήρα (καρδιά) ή χρειάζεστε ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων (αντικατάσταση ισχίου).

Αυτό το μοντέλο είναι παρόμοιο με ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υψηλής έκπτωσης, το είδος που αγοράζουν πολλοί αυτοαπασχολούμενοι. Κάτω από ένα καθορισμένο ποσό, ο ασθενής πληρώνει όλα τα ιατρικά έξοδα. Πάνω από το προκαθορισμένο όριο, η ασφάλιση πληρώνει. Υπάρχουν προγράμματα υψηλής έκπτωσης που ξεκινούν από το επίπεδο έκπτωσης 1,000 $, με υψηλότερα επίπεδα επίσης διαθέσιμα σε ακόμη χαμηλότερα ασφάλιστρα. Μια έκπτωση 5.000 δολαρίων είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για πολλούς αυτοαπασχολούμενους.

Αυτά τα σχέδια είναι πολύ λιγότερο ακριβά από την παραδοσιακή ασφάλιση. Η διαφορά στα ασφάλιστρα μπορεί να κρυφτεί σε έναν λογαριασμό αποταμίευσης υγείας για να καλύψει αντικείμενα χαμηλού εισιτηρίου. Ας ελπίσουμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι αποταμιεύσεις σας αυξάνονται, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε ένα πρόγραμμα υψηλότερης έκπτωσης (και επομένως λιγότερο ακριβό).

Δεν έχει νόημα αυτό; Για τα πρώτα $ 1,000 έως $ 5,000 (όποιο σχέδιο επιλέξετε) ξοδεύετε τα δικά σας χρήματα, γεγονός που σας δίνει ένα ισχυρό κίνητρο για εξοικονόμηση. Καλύτερα να μοιράσετε τη δική σας φροντίδα παρά να εξαρτάστε από κάποιον άλλο για να το κάνει. Εάν πέσετε με πνευμονία ή χρειάζεστε τη χοληδόχο κύστη σας, η ασφάλειά σας ξεκινά.

Φυσικά, θέλετε να παραμείνετε υγιείς και να μείνετε έξω από το νοσοκομείο. Αυτό είναι ισχυρό κίνητρο για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Επιπλέον, διατηρείτε τον υψηλότερο βαθμό ελευθερίας, αλλά εξακολουθείτε να έχετε ένα δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το κίνητρο για τον περιορισμό των δικών του εξόδων είναι αυτό που λείπει από τα κυβερνητικά σχέδια υγείας όπως το Medicaid. Με κάποιο τρόπο πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε όλοι να έχουν μερίδιο στη δαπάνη. Είναι δίκαιο να ζητάμε από εκείνους που εργάζονται πραγματικά να κάνουν οικονομία όταν εκείνοι που δεν εργάζονται λαμβάνουν απεριόριστη φροντίδα χωρίς κόστος;

Όλοι πρέπει να πληρώσουν κάτι, διαφορετικά το σύστημα θα γίνει μη βιώσιμο – σχεδόν είναι ήδη. Η «δωρεάν» υγειονομική περίθαλψη αυξάνει τελικά τα έξοδα για όλους.

Κάνοντας την ασφάλιση υγείας όπως η ασφάλιση αυτοκινήτου δεν θα διορθώσει τα πάντα, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σχολιάστε