Υπάρχουν δύο διαφορετικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τη σεξουαλική συμπεριφορά – οι ανδρικές ορμόνες του φύλου και μέρη του εγκεφαλικού φλοιού. Αυτά τα συστήματα σχετίζονται επειδή τα στεροειδή, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του φύλου, πιστεύεται ότι συνδέονται με την περιοχή του υποθαλάμου και ελέγχουν τόσο θετικούς όσο και αρνητικούς μηχανισμούς ανάδρασης για την ορμονική δραστηριότητα και τη σεξουαλική συμπεριφορά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη σχετική εξάρτηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς από τα ανδρογόνα και τον εγκεφαλικό φλοιό, τόσο μεταξύ ειδών όσο και μεταξύ ατόμων εντός ενός είδους. Σε ορισμένους σκύλους, η σεξουαλική ορμή εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα ανδρογόνα, ενώ σε άλλους ο εγκεφαλικός φλοιός παίζει τον πιο κυρίαρχο ρόλο. Η υπερσεξουαλικότητα είναι ουσιαστικά υπερβολική ή παρεκκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά, αν και μερικές φορές θεωρείται επίσης ότι περιλαμβάνει τη φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά που δεν τοποθετείται στη σύγχρονη κοινωνία.
Τα σημάδια της υπερσεξουαλικότητας είναι:
– Επιθετικότητα
– Τοποθέτηση άλλων σκύλων, ανθρώπων, άψυχων αντικειμένων.
– Σήμανση περιοχής, ειδικά ούρηση στο σπίτι.
– Περιαγωγή;
– Καταστροφική συμπεριφορά.
– Διεγερσιμότητα, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού γαυγίσματος.
Σε μια έρευνα με 391 σκύλους που παρουσιάστηκαν σε κτηνιατρικά ιατρεία, το 65% των σκύλων ηλικίας άνω του 1 έτους εμφάνισε τουλάχιστον ένα από τα σημάδια που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ένα μικρότερο ποσοστό (52%) σκύλων κάτω του 1 έτους εμφάνιζε τέτοια σημάδια. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες σκύλων δήλωσαν ότι δεν ανησυχούσαν να αναζητήσουν θεραπεία για αυτή τη συμπεριφορά. Αυτό είναι πιθανόν επειδή αυτού του είδους η συμπεριφορά γίνεται αποδεκτή ως αναπόσπαστο μέρος της ιδιοκτησίας ενός ολόκληρου αρσενικού σκύλου. Στην πραγματικότητα, ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι φυσιολογικά στους αρσενικούς σκύλους και είναι απλώς ζήτημα σοβαρότητας, συχνότητας και θέσης που κάνει τη συμπεριφορά απαράδεκτη. Οι μέθοδοι ελέγχου που δοκιμάστηκαν σε σκύλους με υπερσεξουαλικότητα περιλαμβάνουν ευνουχισμό, χρήση ηρεμιστικών, αντι-ανδρογόνων και τροποποίηση/εκπαίδευση συμπεριφοράς.