Τα ιγκουάνα δεν έχουν ανοσία στο να αρρωστήσουν. Όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να αρρωστήσουν ανά πάσα στιγμή και όταν συμβεί θα χρειαστούν την απαραίτητη θεραπεία και φροντίδα για να αναρρώσουν από τις ασθένειές τους. Ακολουθούν ορισμένες κοινές ασθένειες του ιγκουάνα που χρειάζονται άμεση κτηνιατρική φροντίδα καθώς και επαρκή φαρμακευτική αγωγή. Λάβετε υπόψη σας, διαφορετικά μπορεί να καταλήξετε να χάσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο.
1) Ινώδης οστεοδυστροφία ή μεταβολική νόσος των οστών: Αυτό προκύπτει από ακραίο υποσιτισμό και κακή σίτιση. Όταν αγοράζετε το κατοικίδιό σας, θα πρέπει να λαμβάνετε συμβουλές για τη διατροφή από το pet shop. Ένα κοινό πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες ιγκουάνα είναι ότι συχνά τους αρέσει να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους με μαρούλι και σκουός. Ωστόσο, το μαρούλι δεν περιέχει καμία θρεπτική αξία και ως εκ τούτου αναφέρεται ως σφουγγάρι του νερού. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη επειδή υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D3 και επομένως ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου από το ιγκουάνα σας. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας περιλαμβάνουν μαλακό, ελαστικό πρόσωπο και κάτω γνάθο, πρησμένη κάτω γνάθο, ατονία, πρησμένα άκρα και δυσκολία στο φαγητό. Τα άκρα και η σπονδυλική στήλη μπορούν επίσης να σπάσουν εύκολα.
2) Παράλυση των πίσω ποδιών: Αυτό προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 και συχνά η ουρά του ιγκουάνα επηρεάζεται επίσης άσχημα. Για να θεραπεύσει αυτή την πάθηση, ο κτηνίατρός σας θα εγχύσει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα στο κατοικίδιο ζώο σας και θα συστήσει επίσης μια άμεση αλλαγή στη διατροφή.
3) Γδαρσίματα μύτης: Όταν ένα ιγκουάνα είναι δυσαρεστημένο ή ανασφαλές στο νέο του περιβάλλον θα προσπαθήσει να δραπετεύσει αρκετές φορές και αυτό μπορεί να προκαλέσει γρατζουνιές και εκδορές στη μύτη και στο πρόσωπο. Ενώ αναζητούν μια οδό διαφυγής, συνήθως ξύνουν και τρίβουν τη μύτη τους στα συρμάτινα, γυάλινα ή πλαστικά περιβλήματα της δεξαμενής. Εάν οι εκδορές παραμείνουν χωρίς θεραπεία από εσάς, είναι πιθανό να εμφανιστεί βακτηριακή λοίμωξη, έλκος στο στόμιο και διάφορες άλλες παραμορφώσεις.
4) Θερμικοί τραυματισμοί ή εγκαύματα: Εάν δεν είστε προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση των λαμπτήρων ή των καυτών βράχων στο κλουβί του κατοικίδιου ζώου σας, τότε αυτές οι περιοχές μπορούν εύκολα να εκτεθούν και επομένως μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα μέσω της επαφής τους με αυτούς. Τα φώτα πρέπει να βρίσκονται πάνω από τα περιβλήματα έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμα από το ιγκουάνα και θα πρέπει να αποφεύγονται τελείως τα καυτά βράχια.
5) Βακτηριακή μόλυνση: Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι βακτηριακών λοιμώξεων που μπορούν να βλάψουν το ιγκουάνα σας. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας εκτίθεται συνεχώς σε υγρό και βρώμικο περιβάλλον, μπορεί να μολυνθεί από την ασθένεια της φουσκάλας. Η έλλειψη σωστής υγιεινής και επαρκούς υγιεινής μπορεί να οδηγήσει σε ξηρή γάγγραινα των δακτύλων των ποδιών και των νυχιών. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται σκούρο γκρι ή μαύρο και αρχίζουν να σπάνε. Εάν το ιγκουάνα σας έχει πρήξιμο, φλεγμονή ή πύον στο στόμα του, τότε έχει λοίμωξη από τη σήψη του στόματος. Το πύον θα προκαλέσει αποστήματα και στο στόμα.
6) Παράσιτα: Τα παράσιτα είναι μια κοινή αιτία θανάτου στα ιγκουάνα που κρατούνται σε αιχμαλωσία. Θα εγκατασταθούν μέσα στο αίμα που περιέχεται στο γαστρεντερικό σωλήνα που είναι πολύ επικίνδυνο. Τα παράσιτα, όπως και άλλες ασθένειες, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
7) Ιογενής λοίμωξη: Υπάρχει ακόμη εν εξελίξει έρευνα σχετικά με τις αιτίες και τις θεραπείες αυτών των λοιμώξεων στα ιγκουάνα, αλλά ανεξάρτητα από το ότι είναι γνωστό ότι είναι πολύ επιβλαβείς για τα ιγκουάνα.
8) Οργανική ανεπάρκεια: Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω μεγάλης ηλικίας ή ως αποτέλεσμα υπάρχουσας βακτηριακής λοίμωξης. Το κατοικίδιο ζώο σας θα παρουσιάσει σημάδια απώλειας όρεξης, φούσκωμα, απώλεια βάρους, ατονία και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.
9) Πέτρες στην ουροδόχο κύστη: Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση της κοιλιάς και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ενόχληση και πόνο στο ιγκουάνα σας.
10) Δέσμευση αυγών: Αυτό συμβαίνει στα θηλυκά όταν δεν μπορούν να περάσουν το αυγό τους από την αναπαραγωγική τους οδό. Μια μικρή βοήθεια από εσάς σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει.
Αυτές είναι μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ιγκουάνα σας. Εάν παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα αυτών των καταστάσεων, φροντίστε να λάβετε άμεσα μέτρα και εάν απαιτείται πηγαίνετε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο.